Saturday, January 28, 2012

mental yang letih

entah hape yang slack ari ni...tetiba je aku bangun awal...biasanya, kalau kat asrama, biasanya aku akan bangun lambat daripada biasa...tapi hari ni aku tak tahu apa yang slack sampai, pukul tujoh pagi tadi aku dah siap mandi...pelik rasenye...
kalau kat rumah, biasanya aku akan mandi pukul semilan pagi...lepas semayang subuh, still bermalas-malasan di katil...
kalau kat asrama plak, kalau tak pukul seploh tak bangun....kalau aku bangun pukol seploh itu dah kira okey dah...kalau kena mood aku tak ada, pukul doblas baru tergerak hati dan mendapat hidayah untuk bangun dari tidur....
sebenarnya dari pagi tadi lagi aku tergerak hati nak buat satu entry untuk korang...(kalau ade yang nak baca T______________T)
tapi disebabkan penyakit malas semakin menular untuk buat satu entry sekalipun,aku biar je laptop ni menyanyi sekor-sekor...
lepas siap-siap mandi and then jemur baju siap-siap tadi, terus aku capai kamus bahasa arab...





...sebabnya, tesis semalam tak siap agi...semalam, hanya fokus pada kepentingan kajian aje..mende yang nak taip sikit aje...tapi disebabkan banyak sangat main, kerja yang sepatutnya boleh siap banyak, jadi satu je yang siap....bukan orang lain yang main-main tu...tapi aku...satu group tiga orang...tengah-tengah orang lain duk sibuk pikirkan ape mende yang nak ditulis untuk jadikan mende tu menarik, bantai aku mintak bantal dengan anah and then aku tidur....sekejap je...adelah dalam setengah jam....
tapi, bila anah dah start bagi tugas untuk nik, otomatik aku bangun...tak basuh muka and then terus hadap laptop...
lepas dah siap-siap buat kerja and then bagi-bagi tugas, aku tengok jam dah dekat pukul nam...terus pakai tudung and then balik..penat sangat-sangat dah..kepala ni pulak macam nak meletup...sebab tengah hari semalam tak mandi....biasanya, kalau tak mandi pun,aku akan basuh kepala dengan air..tapi semalam rasa malas..sebab aku duduk kat bilik anah masa nak buat kerja tu....
********************

sampai kat bilik, terus cari towel and then pergi mandi..aku dah tak kire masa tu...yang aku tau cuma, "air......air..........." merayu - rayu nak air...nak mandilah maknanya tu....masa nak gi ke bilik air tu, macam-macam perancangan dalam kepala...disebabkan ari ni ari sabtu, semalam, memang aku akan menjadualkan diri aku untuk tidur lambat sikit daripada biasa...antara perancangan awal masa nak ke bilik air tu;
  • nak buat satu entry kat blog
  • nak buat tesis sikit
  • nak bukak facebook and check takut ade notification baru(konon)
  • pukul dua baru nak tidur
tapi dalam banyak-banyak rancangan tu, hanya yang ketiga aku dapat buat dengan jayanya....keh keh keh...otak aku rasa macam penat sangat dah semalam....tak larat nak bukak mata dah, masa jarum pendek di jam tu ade kat angka seploh....
tapi disebabkan encik sayang aku, berjaya jugak aku bertahan sampai pukul doblas....tu pun, ade mesej dia yang aku balas mengarut....keh keh keh...tak sedar apa yang aku taip....tambah agi, henset aku touchscreen...lagi ar mengarut...
dan akhirnya...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

*****************************
hari ni bangun je, terus pikir nak buat apa....(aku dah citer kat atas)....:p
sambil-sambil aku duk belek-belek kamus tadi, tetiba perut aku bunyik..aduyai..maknanya nak kena isi perut dulula...malasnya nak turun...dah lah hari hujan...tak tahu dah nak buat apa...aku teruskan belek kamus...masih malas mahu melayan perut yang adakalanya mengikut nafsu semata-mata....teruskan pembacaan...puas tengok kamus, aku bukak buku citer....ngantuk...tapi tetap tak leh tidur sebab aku punya perut lapar....
maknanya nak kena turun jugaklah ni...cari makanan...
dalam pukul dua lime puloh tadi, aku turun pergi beli makanan....beli sekali untuk malam...disebabkan hujan,aku malas nak turun banyak kali...malas nak kotorkan sarung kaki....keh keh keh...padahal memang aku malas....para lelaki...sila angkat kaki....jgn masuk minang sya...!

lepas dah beli makanan, apa lagi, makanlah...kalau makanan dah ade depan mata,memang tak boleh nak tengok je..kena jugak suap...

lepas dah siap makan, hadap laptop dan............................






Taraaa...! dah...siap satu entry untuk hari ni....

sekian...

p/s: aku ingat lepas ni, kalau mak aku tahu selama ni aku bangun lambat, memang kena ar tin biskut ats kepala barang sebijik dua...

Thursday, January 26, 2012

.....kerana apa kita mencinta......


Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh
Mencintai orang-orang beriman yang senantiasa taat kepada Allah, sangat besar pahalanya.

Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda :

“Sesungguhnya kelak pada Hari Kiamat Allah akan berfirman,
“Di mana orang-orang yang saling mencintai kerana keagunganKu?
Pada hari ini Aku akan memberikan naungan kepadanya
dalam naunganKu di saat tidak ada naungan kecuali naunganKu”

Diriwayatkan hadis dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda :

“Demi Allah, kamu tidak akan masuk syurga sehingga kamu beriman.
Tidak sempurna keimanan kamu sehingga kamu saling mencintai.
Adakah kamu mahu aku tunjukkan sesuatu,
yang mana jika kamu melakukannya nescaya kamu akan saling mencintai?
Sebarkanlah salam di antara kamu!” (HR. Muslim).

Dalil yang dimaksudkan di dalam hadis ini adalah sabda Rasulullah SAW,
“Tidak sempurna keimanan kamu sehingga kamu saling mencintai”.
Hadis ini menunjukkan tentang besarnya pahala saling mencintai kerana Allah.

Hadis dari Anas bin Malik, Rasulullah SAW bersabda :

“Sesiapa pun tidak akan merasakan manisnya iman,
sehingga ia mencintai seseorang hanya kerana Allah semata.” (HR. Bukhari).

Hadis dari Abu Dzar yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Abu Dawud, dan Ibnu Hibban, ia berkata :

“Wahai Rasulullah, bagaimana jika ada seseorang yang mencintai suatu kaum
tapi tidak mampu beramal seperti mereka? Rasulullah SAW bersabda,
“Engkau wahai Abu Dzar, akan bersama siapa sahaja yang engkau cintai.” Abu Dzar berkata; maka aku berkata, “Sungguh, aku mencintai Allah dan RasulNya.” Abu Dzar mengulanginya sebanyak satu atau dua kali.”

Hadis Muadz bin Anas Al-Jahni bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah,
membenci kerana Allah, dan menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya.” (HR. Al-Hakim).


Sunday, January 15, 2012

...zaman budak-budak....(2)

salam satu planet....
sebelum aku pergi study jap agi, aku nak buat satu entry untuk korang.....biasalah....ada masa sikit, takkan nak semakkan kepala dengan mende yang tak patut disemakkan...
malam ni aku tak nak mengarut dan meraban banyak-banyak sangat...aku nak pergi study plak jap agi...cuma aku nak semakkan kepala blog ni dengan perasaa, aku dulu...biar dia pikir sikit...aku ni nak gunakan dia untuk hilangkan semak kat kepala aku...tu jer....
******************************
 korang kenal tak mende yang kat atas tu?
hihihi....tetiba je malam ni, aku rasa teringat nak main balik mende tu...tu di panggil main lawan pemadam....alah...caranya senang je...korang just buat macam yang gambar dekat bawah tu je...jalankan pemadam tu sampai pemadam korang tindih pemadam orang lain...kalau berjaya tindih, maknanya,korang dah menang...keh keh keh...
zaman aku sekolah dulu,aku main jugak mende ni...sampai aku darjah 6 kot aku main mende tu....naik sekolah menengah, dah tak main dah mende ni...aku cuba jadi good-good je....macam bagus je...sejuk perut mak aku ngandungkan aku masa tu....
tapi tanpa siapa duga(ayat buku) aku rupanya berubah terus masa naik form4... dah jadi macam apa tah....asyik nak menyetan je kerja aku....tiap-tiap hari,mesti nak panjat pagar, gi makan roti canai kejap...tapi tak ponteng sepanjang hari....lepas makan roti canai,balik ke sekolah semula...gi makan je...yang bab ni, kawan-kawan and cikgu-cikgu aku tak tahu....
tak ada sape pun tahu yang aku ponteng sekolah and then gi makan roti canai kat kedai kat belakang sekolah tu......keh keh keh....

tapi tu semua dah lepas....semuanya zaman budak-budak dulu...aku pulak, sekarang ni, aku tinggal lagi beberapa bulan,nak graduate....

semua dah lepas.....

okeylah....aku nak otu dulu....

p/s:kenangan zaman sekolah adalah yang terbaik...

....zaman budak-budak dulu......

salam satu planet....
tengah-tengah duk nyembang dengan azie,kawan aku..tetiba teringat pasal mainan zaman dulu-dulu....keh keh keh...tetiba je rasa nak balik ke zaman tu...zaman masa aku darjah-darjah dulu...means, darjah satu sampai enam lah....
korang kenal tak dengan mainan kat atas tu?
orang panggil teng-teng...aku ingat zaman aku dulu-dulu,main atas tanah je...sape-sape yg hidup pada zaman aku dulu, mesti ingat macam mana nak main mende alah ni....zaman aku dulu, main lukis mende ni, atas tanah je....macam yang dekat atas tu...kalau lompat petak yang dekat-dekat, tak apalah...kalau kena lompat kat petak yang hujung-hujung tu, tak ke naya...sakit kot bontot, kalau jatuh atas tanah yang keras...bayangkan, masa jatuh tu, bontot korang kena batu.....maka dengan rasminya terciptalah satu lagi lubang pada bontot anda....keh keh keh....
tapi, budak-budak sekarang still main lagi dengan mainan macam ni....cuma tak sama dengan yang zaman kita dulu.....

 
zaman sekarang ni, budak-budak ni main mende ni, lukis atas simen...mungkin sebab sekarang ni dah tak cukup tanah untuk lukis mende tu....kan, sekarang ni tanah dah diselaputi dengan simen...jadi, budak-budak dah tak ada tempat dan tanah untuk melukis mende-mende macam ni...tapi, rumah aku still ada tanah untuk lukis mende ni...so, sape-sape yang rasa nak main mende ni dengan cara yang lama, silalah buat tempahan mengikut giliran....aku ambik sewa tak mahal...cuma 5 ringgit je sejam.....:p...macam nak sewa gelanggang futsal....






pergi ke arah yang lebih maju....zaman sekarang,budak-budak dah tak main lukis teng-teng atas tanah, ataupun atas simen...tapi main dengan mende alah macam yang dekat atas tu....kena beli kot....erm...biarlah tak main pun, kalau kena guna mende alah macam tu...tak ada feel dah nak main teng-teng....
tapi, sebenarnya, kalau nak di ikutkan, bukan semua budak-budak kampung aku panggil teng-teng kat mende alah ni....ada jugak yang panggil game....kalau nak main mende ni, adalah yang cakap, "jom main game..."
sekarang ni, barulah aku terpikir, apa kejadahnya diorang sebut mende yang sama dalam satu masa....? tapi nak buat macam mana....itulah keistimewaan bahasa terengganu....budak-budak tu je kot....kalau pikir-pikir balik, sangatlah wadafak dengan perangai sekor-sekor masa zaman aku kecik-kecik dulu.....

dulu, sebelum main mende ni, aku,abang aku,sepupu-sepupu aku yang laki, kakak aku akan masuk bawah rumah and then intai kot celah-celah lubang lantai rumah kayu tu...tengok kat mana letaknya bontot mak cik-mak cik yang datang umah aku, nak mengumpat petang-petang jumaat....
lepas dapat target kat mana bontot mak cik-mak cik tu, sekor-sekor akan meneruskan misi masing-masing...pergi cari lidi....buat apa agak-agak korang?
kitorang cari lidi sebab, nak jolok bontot mak cik-mak cik tu dengan lidi...yang jadi kepala menyetan, abang aku...sebab dia yang paling tua....masa tu, rumah tinggi....sekarang ni, rumah baru dah....nak masuk bawah rumah pun, susah....
sambung citer...
lepas dah kena jolok dekat bontot...mak cik-mak cik tu akan melatah...kitorang pun, memasing menyorok belakang tangga...sebab port tu, paling selamat....mak aku susah nak nampak....
target,memang dah kena...semua mak cik yang ada tu,kena...termasuklah mak aku...mak aku pun dikira mak cik jugak...sebab dia mak su kepada sepupu-sepupu aku....keh keh keh...
tapi, usik mak aku, nampaknya korang kena tahan telinga dengar mak aku marah...sebabnya, dalam ramai-ramai mak cik yang ada kat situ, mak aku bukan jenis yang melatah...mak aku pun, masa tu, baru awal 30 an....mak aku pulak, bukanlah jenis yang melatah...sekarang ni pun, walaupun dah dekat 50, tapi mak aku tak ada pulak melatah...biasa je....
okey...lepas dah usik-usik orang tua, barulah pergi main teng-teng....tapi,masa aku naik darjah tiga,mende ni dah kurang orang main...sebab, sibuk nak main basikal...tak pun main bola selipar...pasal bola selipar ni, lain kali, ada masa aku citer lagi....

okey....

yang kedua, yang aku nak citer kat korang malam ni, pasal mende ni pulak....
aku tak tahu korang kenal ke tak dengan mende yang kat atas tu....budak-budak pompuan macam aku kenal lah kot....mende tu kertas je....beli kat kedai runcit, 50sen dapat sekeping....cara nak main, mudah je...korang just kuarkan baju-baju yang ada, kartun yang ada,daripada kertas sambungannya...pastu,korang pakaikanlah baju yang ada kat situ kat tubuh diorang...alah...gantung je kat bahu kartun pompuan tu....jadilah jugak.....
zaman aku dulu,bukan tak ada mainan barbie yang macam zaman sekarang ni...siap ada cerita lagi....zaman aku membesar dulu pun ada...







zaman dulu, ada je mende-mende macam ni...tapi mak ayah tak mampu....kalau dekat kampung beli mende macam ni untuk anak-anak,kira kayalah tu...ni, nak makan pun berkira-kira...makan memanglah mewah..tapi, daripada dok beli mende macam yang barbie-barbie bagai tu, baiklah beli makanan yang sedap-sedap dah berkualiti untuk anak-anak...ye dak?
budak-budak zaman aku tak reti lah nak paksa-paksa mak ayah suruh beli barbie-barbie bagai tu...yang kitorang pandai.lepas asar turun main bola, balik dekat-dekat manghrib..mandi-mandi, lepas makan malam, tengok tibi sekejap, pastu terus masuk tidur...tu, kalau cuti sekolah...kalau time musim sekolah pulak, lepas baca buku baru tengok tibi..tu pun sekejap..zaman dulu mana ada astro....mana ada astro-astro ceria bagai...


 ***********************************

budak-budak zaman sekarang ni, dah tak kenal erti susah payah macam kita dulu...nak main mende-mende mahal, mak ayah tak mampu nak beli....kalau ada anak-anak orang kaya main mende macam tu, and then tunjuk-tunjuk kat kitorang,kitorang tengok jelah...takkan bersuara and cakap kat mak yang kitorang nak mainan macam yang budak tu main...tak akan!

sebab apa aku cakap macam tu? sebab kami bukan orang senang dan kami sedar yang mak ayah kami tak mampu...budak-budak sekarang ni, tak dapat, paksa mak ayah suruh belikan...
aku pernah je tengok budak-budak sekarang ni, paksa mak ayah belikan barang yang diorang nak....
entahlah...zaman makin maju...anak-anak pun makin maju...siap paksa-paksa mak ayah and tengking-tengking lagi...
okeylah...aku nak out dulu...dah lewat...esok aku ada discussion dengan kawan aku....











p/s: mak aku pernah cakap:" jangan manjakan sangat anak-anak...jangan terlalu ikutkan kehendak diorang...takut naik kepala...nanti kita yang susah, bila dah jadi parah....pikirlah....