Wednesday, January 23, 2013

..Lau Kana Bainana...

Bismillahirrahmanirrahim.
 Berbicara soal hati dan perasaan. Bukan terhadap cinta dan cita pada dunia semata. Tapi kali ini melibatkan seorang pemimpin agung manusia di dunia, pemberi syafaat di hari akhirat dan seterusnya penunggu umat yang setia di syurga.

Aku tiba-tiba sebak berbicara soal ini dengan kalian semua. Seolah-olah aku kali ini di awangan dan paling memberi impak pada hati dan jiwaku bila mana masih terdapat umat manusia yang telah mengaku Islam namun masih menghina Rasulullah. Hinakah aku andai aku masih tetap mencintai Rasul ku? Hinakah aku andai aku terus menjalankan kewajipanku terhadap baginda? Aku tahu, aku tidak sesekali kolot kerana berselawat ke atas junjungan besar itu.

Lau Kana Bainana Ya Rasulallah.
Tidak kami tersesat sehingga begini jadinya. 
Tidak kami hambar dalam menuju redha Tuhan kita.
Tidak kami tersungkur dalam langkah perjalanan ini.

Lau Kana Bainana Ya Rasulallah.
Kami tidak sesekali akan rapuh
membiarkan maruah agama kami terus di permainkan oleh mereka yang durjana
Tidak kami biarkan itu berlaku kerana Engkau yang membimbing kami.
Engkaulah pemimpin agung kami.

Namun,
Kami tahu..
Engkau tidak lagi bersama dengan kami. 
Tidak ada lagi pimpinan secara langsung olehmu.
Kini, kami cuma berpegang pada indahnya tinggalan ajaranmu.
ALQURAN DAN SUNNAHMU.



Sungguh!
Sebenarnya aku cemburu dengan para sahabat yang terdahulu. Kenapa?
Kerana aku tahu, mereka benar-benar dipimpin oleh Rasulullah. Aku cemburu kerana mereka dapat mencium Rasulullah. Aku cemburu kerana mereka semua dapat menatap wajah Rasulullah yang indah, mendengar suara Rasulullah dalam mengalunkan AlQuran.
Cemburunya aku pada mereka apabila benar-benar dapat berjihad pada jalan Allah dengan diberi kata-kata semangat oleh Rasulullah sendiri. Aku benar-benar cemburu dengan para sahabat baginda yang diredhai oleh Allah.

Friday, January 18, 2013

...kembali senyum...

Bismillahirrahmanirrahim.



Hari ni aku nak nyanyi lagu kembali senyum. Alfatihah untuk penyanyi asal lagu ni Arwah Izwan Pilus. Terasa  rindu nak dengar suara beliau yang tak ada pada penyanyi lain tu. Takpelah. Kita sayangkan dia, tapi Allah lebih sayangkan dia.

Okey, stop bercerita tentang arwah, takot ada yang menitik-nitik air mata nanti. Aku nak sambung cerita dah ni.

******************************

Semalam aku dapat satu mimpi yang bagi aku memberi satu petanda bahawa aku kena kembali menulis untuk puaskan nafsu kegilaan aku pada penulisan novel. Aku sebenarnya tengah sedih sekarang ni sebab novel pertama aku yang aku tulis itu hari dah hampir siap. Tapi sayangnya, tak sempat nak copy and save dekat memory lain, laptop aku rosak terus. Bukan rosak yang biasa-biasa rosak tu, tapi terus rosak motherboard! Haiya!
Korang paham jelah kalau motherboard dah rosak, memang tak payah gatal-gatal nak baikilah. Kalau baiki, tetap sama harga dengan sebutir laptop yang baru. So, daripada baiki, baik aku beli yang baru je.

Sadis sangat aku rasa. Semua gambar, semua novel, semua lagu, semua video, dah habis "dikerjakan" oleh motherboard yang rosak tu. 
So, aku rasa, mulai sekarang ni, aku nak menulis ikut blog pulak. Aku ada je blog satu lagi tu, tapi dah lama sangat aku tak update kan. Takde masa. Ada masa sikit tu, aku spent kan untuk buat assignment, basuh baju, keluar joging, latihan budak-budak askar. Kadang-kadang sibuk sangat sampai tak ada masa nak makan. Sumpah aku tipu, kalau bab tak makan tu.!

Mimpi semalam agak sedih sebenarnya. Tak tahu macam mana aku boleh dapat mimpi tu. Mungkin sebab masa tidur pun otak aku masih lagi aktif berfikir macam mana aku nak cover balik novel-novel yang aku dah tulis tu. Sedih sangat-sangat aku rasa. Dahlah laptop rosak, segala macam karya aku yang ada dalam laptop tu pun habis di ''mamah'' oleh bakteria motherboard tu.

Sekarang ni pun aku online guna laptop kakak aku. Nasib baiklah dia bermurah hati nak pinjamkan dia punya laptop. Takdelah aku ni gila sangat duduk rumah ni sorang-sorang. Nak harapkan abang aku temankan aku kat rumah sementara akak dengan mak aku ke tempat kerja, memang taklah dia nak temankan aku. Banyak sangat benda yang kena settle. Geramnye!

Kalau aku start menulis balik, agak-agak korang nak baca tak? Tapi bukan kat blog nilah. Kat blog satu lagi.   Aku suka kalau korang bagi respon yang positif.Tapi kalau nak bagi respon yang egatif pun, aku terima sebab teguran yang negatif kan akan membangkitkan semangat orang untuk melakukan sesuatu perkara.? 

Sekarang ni pun, aku tengah cari satu idea untuk mukaddimah pada novel aku tu. Yelah. Korang kan tau aku ni kalau bab mukaddimah memang failed! So, kena cari idea yang betul-betul okeylah untuk hasilkan mukaddimah yang menarik. Satu je aku nak korang tahu, kalau bab novel atau drama dalam blog ni, biasanya aku tak buat panjang-panjang. Mneyusahkan dan membosankan korang untuk baca.
Okeylah. Aku nak cau dulu. Asar pun aku tak solat lagi. Aku kena pergi solat dulu.





p/s: Kalau korang baca, korang tolonglah bagi respon yer. sama ada negatif atau positif, terpulang pada korang untuk komen. Aku terima dengan terbuka hati.=)

Tuesday, January 15, 2013

Tak Salah Kalau Mencuba.



Bismillahirrahmanirrahim.
Dah dekat seminggu lebih aku cuti sem. Tapi langsung tak sentuh laptop, apatah lagi update entry bagai. So, hari ni, aku ambik masa sekejap untuk update entry. Just nk kongsikan aku punya hasil buatan tangan sendiri. So, lepas ni, kalau ada sape-sape yang rasa nak tempah ke, ape ke, bagitaulah yer. Harga nanti kita bincang. Tapi, tak sampai 20 hengget pun benda-benda ni semua. Aku mungkin just ambik untuk modal je. Bergantung pada modallah yer. Tu pun kalau korang berminat. Harap-harap macam tulah.Haha

Sebenarnya dah dua tiga hari aku cari idea nak update entry untuk blog ni. Rasa macam dah mula tumbuh sesawang yang tidak diingini kat blog aku ni. So, hari ni ada masa sikit, aku updatelah.

Tiga benda yang aku usaha buat sejak daripada dua, tiga hari lepas akhirnya siap jugak. Tak sangka pulak boleh siap dalam jangka masa yang sangat singkat. 

ni adalah diari. hihi. Tertunjuk kat korang. Sebenarnya nak tunjuk pattern je. Tapi terpaksalah aku tunjuk sekali. Malu ni sebenarnya.

ni pulak bunga tisu. Terfikir nak buat benda ni sebab aku terpandang yang pasu mak aku kosong je kat hujung dinding rumah tu. Kebetulan takde kerja. Menjadi jugak sebenarnya. Maksud aku, pasu tu jadi tak kosong sangat. Boleh jugak berkawan dengan bunga tu.




Ni pulak album gambar. Aku saje-saje je buat benda ni sebab malas nak pergi beli album kat kedai. Tapi tak sangka pulak menjadi. Lagi satu, kalau aku beli pun, gambar tak dapat nak letak jugak dekat dalam album  yang dibeli tu. Sebabnya, gambar-gambar yang aku semuanya bersaiz besar. Jadi terpaksalah buat sendiri.



Aku tebuk lubang dan gunakan rings je untuk album ni. Sebab Encik Malas ada, dia tak bagi aku pergi bindingkan mende ni. haha. Lagipun ni kan baru percubaan.



Okeylah. Kalau korang rasa berminat, korang bolehlah tempah. Pattern ke, warna ke, apa saja ke, korang yang akan design dan bagi kat aku. Aku cuma akan buat je untuk korang. Dan semua yang aku buat akan ikut korang punya design.