Sunday, July 12, 2015

TIPS | Tanda-tanda Wanita Sedang Haid.

Assalamualaikum wbt.

Malam ni, saja-saja aku nak share ilmu dengan korang, bukan setakat perempuan, tapi lelaki jugak. "Ilmu" ni, aku dapat daripada salah seorang kawan aku yang pernah rapat dengan ustaz, masa dia belajar dekat pondok dulu.

Mungkin ilmu ni, boleh korang gunakan bila korang bersama isteri, anak-anak gadis, girlfriend korang ataupun siapa-siapa aje, termasuklah adik beradik perempuan korang sendiri, kan.

Okey. Kita teruskan kelas kita dengan point-point berikut: (eceh! Macamlah orang nak tau sangat. Syok sendiri!)

1. Moody
   Ada perempuan yang mengalami benda ni. Tapi, bukan semua perempuan akan moody masa dia tengah peiod.
   Pernah tak, korang kena bekerja dengan orang perempuan, dia kejap okey, kejap out. Maksud aku, tengah-tengah korang bincang elok-elok, tiba-tiba dia guna emosi diorang dan hentam korang bagai nak rak, then kejap lagi, dia okey.
  Berkemungkinan besar, dia tengah period. Tapi, bukan semua perempuan macam tu. Ada sesetengah perempuan, kita tak boleh baca pun yang dia tengah period ataupun sebab dia jenis yang tak tunjuk emosi dia. Ada perempuan yang jenis macam ni. Jangan tak percaya.
Ada pulak yang jenis tak suka diganggu waktu diorang period. Mungkin dia malas nak bercakap kot, time tu. hihi.

2. Senggugut.
Yang ni senang nak baca.
Senggugut ni, kawan aku cakap, memang sakit yang teramat sangat. (takpelah. sakit tu kan penghapus dosa.)
Korang boleh detect yang perempuan tu tengah period bila korang tengok muka diorang waktu pergi kerja atau pergi kelas dengan muka pucat, then tak banyak bercakap dalam kelas. So, korang jangan tegur diorang selagi diorang tak bercakap dengan korang.Diorang tengah tahan sakit senggugut tu. Korang kena paham, diorang tengah sakit. Korang tak rasa apa yang diorang rasa.
Ada jugak jenis perempuan yang bila dia kena senggugut ni, sakit dia tu sampai tahap cramp kaki. Ada seorang kawan aku ni, sampai tengah bawak kereta nak balik kampung pun, terpaksa berhenti tepi jalan. Kaki cramp sebab senggugut. Terpaksa pakwe dia hantar dia balik kampung.
Ada pulak budak kelas aku yang sakitnya, bila masuk kelas sampai rasa nak berguling-guling dalam kelas tu. Untungnya awak, sayang. Allah hapuskan dosa melalui sakit sengugut tu. Lelaki memang rugi, sebab Allah tak beri cara ni untuk hapuskan dosa mereka.

Korang, kalau tengok perempuan pegang-pegang perut diorang dan muka pucat-pucat, jangan sesekali nak bergurau. Kesian diorang.

3. Bulu kening.
Senang ceritanya, kalau korang tengok perempuan yang biasanya bulu kening dia tersusun cantik, bila berserabai dan berterabur. Tu, kemungkinan besar yang dia tengah period. Yang ni, aku dapat daripada ustaz yang ajar aku syariah Islamiah masa form 5 dulu.

Tapi korang tak boleh cuba try and error kat perempuan yang bulu kening memang jenis yang berterabur dan lebat. Sebab ada orang yang jenis bulu kening dia memang berterabur.


4. Bibir.
Ustaz aku tu cakap jugak, yang bila perempuan pereiod, bibir diorang aku jadi lebih cantik dan merah-merah sikit. Yang ni aku tak tahulah. Sebab aku tengok geng-geng aku bila diorang period, macam biasa aje. Takde yang merah pun. haha.


Tapi, korang tak boleh percaya seratus peratus dengan fakta-fakta yang aku berikan tadi. Sebab tak semua perempuan mengalami. Tak semua perempuan ada tanda-tanda tersebut.

Okeylah. Semoga bermanfaat.

Nanti, ada lagi tips, aku share dengan korang!

Assalamualaikum!


Wednesday, July 08, 2015

Ada Masalah Period?| Produk Review

Assalamualaikum wbt.

Entry ni, aku sekadar nak berkongsi aje dengan korang. Bukan nak jual produk pun.

Ada tak antara korang yang ada masalah dengan period?
Contoh masalah yang aku sendiri hadapi; period tak teratur.

Masalah ni memang aku hadapi sejak dari zaman sekolah lagi. Kadang-kadang, sampai 4,5 bulan tak period.

Last-last, baru-baru ni, aku ngadu kat mak aku yang period dah lama tak datang. So, mak aku balik dari tempat kerja, terus dia singgah ke Farmasi anak sepupu dia, then anak sepupu dia berikan dua jenis ubat. Salah satunya, GLA Complex,Shaklee.

 
Memang doc tu bagi dua jenis ubat, tapi aku makan yang GLA tu je. Jenis malas nak makan, sebab bulan puasa, kan. Kadang-kadang lupa. Biasalah. Bulan puasa, semua benda nak disumbat kat dalam perut, memang taklah.

So, aku makan GLA yang dia bagi tu tiga biji.

Dan, alhamdulillah. Period macam biasa.

 Lepas dah period tu, untuk melancarkan lagi peredaran darah kotor tu, aku suggestkan korang guna FC BIO Sanitary Pad.

Aku start pakai pad ni masa zaman belajar diploma dulu. Salah satu sebabnya, aku ni jenis yang ada masalah period, satu. (masa tu tak kenal lagi dengan Shaklee bagai.) Satu lagi, pad ni, dia macam menarik segala darah-darah kotor yang ada dalam rahim, seolah-olah dia bekerja untuk membersihkan rahim.

Tapi!

Kalau sesuatu tugas tu memerlukan aku bertugas dengan lelaki, aku takkan pakai pad ni. Aku akan pakai pad biasa. Sebab pad ni memang kuat sangat bau herba dia, sampai orang sebelah yang selang dua,tiga orang pun still boleh bau herba dia, yang kita tengah pakai tu.

Jadi, aku akan cuba elakkan daripada pakai pad ni kalau aku kena bekerja dengan lelaki sepanjang hari. Kalau setakat adik-beradik, aku boleh lagi, tapi kalau dengan lelaki lain tu, rasa macam seganlah. Entah apa pulak diorang pikir. Lelaki ni, bukan boleh percaya sangat dengan pemikiran diorang tu.


Okey.
Tu ajelah untuk review dua produk ni. Untuk korang yang ada masalah period, masalah kesuburan atau apa sekalipun yang berkaitan dengan rahim, this two product are very recommended. Korang cubalah.

Thursday, July 02, 2015

Aku Faham Perasaan Kau.

Assalamualaikum.



















Diorang yang bercakap pasal semua tu, macam tak paham dan taknak paham perasaan orang lain.

Wassap tidak dicipta untuk kau bercerita sampai ke hal-hal dalam kain. Ia dibuat untuk kita saling berhubung. Antara kau dengan suami kau, biarlah kau saja yang tahu. Buat apa kau nak bercerita semua perkara kat dalam group tu.?

Tak pun, kau tubuhkan satu group lain untuk korang yang dah kawen. Boleh bagi nama group tu "mak-mak gorgeous" atau pun, "persatuan mereka yang kahwin awal".

Kawan kau yang belum kawen, asalnya yang memang tak pernah tergugat tengok orang kawen pun, akan rasa tergugat bila korang asyik bercerita itu ini. Kau ingat, dia nak ke, hidup membujang sampai tua?
Kesianlah dekat dia.

Nanti, kalau dia left group kang, korang kecik hati. Tapi bila korang sibuk bercerita itu ini dekat wassap tu, korang tak fikir ke, dia kecik hati?

Mungkin dia masih belum kawen, sebab dia ada tanggungjawab lain yang nak dia selesaikan? Mungkin dia masih belum kawen sebab dia tengah struggle untuk baiki diri?

Dan korang yang dah kawen pun.
Belum tentu korang dah sempurna sangat sampai tak perlu baiki diri. Kawen awal tak bermakna korang dah betul-betul sempurna.


Jodoh ni, Allah yang tentukan. Semua dari Allah. Ada yang jodohnya awal. Ada yang jodohnya lambat. Ada yang boleh gapai cita-cita dulu, baru boleh kawen. Ada yang belum ada apa-apa lagi,sebelum kawen, tapi bila dah kawen dia ada segalanya. Semua hak Allah. Kau bukan siapa-siapa untuk judge orang tu anak dara tua, or what.