Friday, November 08, 2013

Untung Jadi Mereka.

Assalamualaikum.

Untung kan, jadi doktor?
Kenapa? Korang baca dekat bawah.
"Lebih memeranjatkan, Anuar berkata, pakar yang melakukan bedah siasat ke atas jasad Aiman mendapati, otaknya masih segar, seperti otak orang masih hidup, sedangkan anggota badan lain sudah rentung.
“Memang keajaiban apabila pakar yang menjalani bedah siasat menjelaskan, otaknya masih segar, bersinar seolah-olah milik insan yang masih hidup,” katanya, memuji kekuasaan ALLAH SWT."

 

Untung sape yang jadi doktor. Banyak kebesaran Allah yang dapat diorang saksikan dengan keizinan daripada Pemilik Alam Semesta ni, kan? Contoh yang dapat aku bagi kat korang, macam kat atas tulah. Besarnya kuasa Allah pemilik alam ni. Kita semua tahu yang setiap penghafaz Al Quran sangat istimewa di sisiNya.  Alhamdulillah! Maka beruntunglah mereka yang dapat tengok kebesaran Allah ni. Mungkin daripada sini, kita dapat tengok dan fikir, Allah tunjukkan semua ni untuk membuktikan "Kun Fayakun!"

Untunglah bagi mereka yang jadi pelawak!
Kita semua tahu, semua orang dalam dunia ada mood dan "angin"nya sendiri. Kita sendiri pun pastinya mempunyai mood masing-masing. Macam aku sendiri. Kadang-kadang mood aku ni ada jugak mood tak elok. Satu je, aku boleh ubatkan balik mood aku yang K.O tu. Aku bukak you tube, then search Jep Sepahtu. Ha! Lepas tu hilang terus moody tak tentu pasal tu. Lagi satu, aku ni bukan jenis yang boleh kawal marah sangat. Senang ceritanya, Aku Ni jenis yang PANAS BARAN sikit. Aku tak suka, kalau orang paksa-paksa aku buat sesuatu. Kalau nak suruh aku, senang aje. Jangan ulang banyak-banyak kali. Kalau nak suruh aku buat, cukup cakap sekali je kat aku. Lepas tu, aku akan pergi buat. Kalau tak buat terus pun, kejap-kejap lagi, aku buatlah tu.

Oh ya!
Thanks to JEP Sepahtu sebab mampu buat aku gelak bila aku moody. Terima kasih banyak-banyak,Jep! Tahniah, kerana kau jadi salah seorang manusia yang beruntung kerana kau mampu buat aku senyum dan automatically kau dah buat aku hilangkan marah aku. 

Kau yang letak senyuman tu pada bibir aku, Jep! Terima kasih!

Hmm..
Aku rasa sampai kat sini dululah entry aku untuk kali ni. Aku nak sambung buat assignment sikit lagi. Nanti-nanti kalau ada masa, aku type lagi satu dua entry.


Tuesday, November 05, 2013

#Listing Your Blog Here!

Assalamualaikum.
 Kejap tadi, sign in blog, tengah-tengah pikir nak buat entry apa hari ni, sebelum kembali sibuk dengan tugasan nanti, elok jugak kalau buat satu dua entry. Nanti taklah nampak bersawang sangat, ye dak?
Sambil-sambil duk pikir, nak buat entry pasal apa, sambil tu duk tengok reading list dekat home blogger ni. Terjumpa satu segmen dekat blog Kak Izan. Jadi, aku rasa macam nak join. Dari situ, aku terus masuk ke blog Abang Boe. So, aku join.! 

Kalau korang rasa nak join jugak segmen ni, korang klik banner beliau yang dekat atas tu, ye.

Monday, November 04, 2013

Kembali Meraban.

Assalamualaikum.
Setelah dua bulan lebih menyepikan diri, kini tora kembali lagi dengan gaya yang tersendiri.haha.

Tak tahu nak mula daripada mana sebab banyak sangat benda yang nak diceritakan kat korang semua. Sekarang ni, aku tengah cuti midterm untuk sem tiga degree ni. Oh ya! Untuk pengetahuan korang, sekarang ni aku dah tak duduk asrama dah. Sekarang ni, aku dah duduk rumah sewa. Sama-sama dengan Ain Dan Raisah. Selain daripada tu, ada empat orang lagi yang duduk sekali dengan kitorang. Budak-budak RIMtac Unisza. (aku tak tahu betul ke tak aku eja RIMTEK tu)haha.

Setakat ni, selama dua bulan lebih duduk kat rumah tu, takde ada masalah lagilah. Setakat ni, nak cakap belanja banyak pun tak sebenarnya. Bagi pendapat aku, rasanya lebih jimat duduk kat rumah sewa berbanding dengan duduk dekat asrama. Biasanya, kalau duduk rumah asrama, untuk makan seminggu aje dah rm50. Tapi, berbanding dengan duduk di rumah sewa, seminggu kadang-kadang baru rm10 yang keluar. Tu pun kalau keluar. Tapi, kadang-kadang sampai tak sedar dan tak ingat yang dekat dalam wallet aku ada duit rm50. Punyalah jimat, kan?

Macam mana tak jimat? Kalau kelas pukul sepuloh atas sebelas dan ke atas, kitorang lebih suka masak dulu, makan siap-siap, baru pergi kelas. Kadang-kadang sarapan saje pun dah cukup untuk jaga perut kitorang daripada lapar masa kat "sekolah".

Baru ni pun, aku puasa aje bila takde kelas petang. Sebab malas nak pikir nak makan apa. Senang citer. Entahlah. Mungkin masa tu aku pikir, kadang-kadang perut kita ni memerlukan rehat jugak sebenarnya. Jadi, jalan yang terbaik adalah dengan berpuasa. Pahala dapat, sihat pun ya!

Tamat pasal duduk rumah sewa.

Masuk bab study pulak. Sekarang ni, aku dah sem tiga degree. Rasa macam sekejap sangat masa berlalu. Tapi jangan ingat aku akan habis belajar dalam masa terdekat ni, ok! Sebab aku masih ada lima semester untuk ditempuhi! Yes! Course aku ni memerlukan untuk aku sambung belajar selama empat tahun, Ok!

Itu hari ada cakap dengan Puan Emak. "Mak, rasa macam dah tua aje. Sekarang ni orang dah dua puloh dua. Nanti habis belajar dalam umor dua puloh lima. Aduh!"Aku mengeluh berat.

Senangnya Puan Emak jawab;

"Kau rasa tualah sebab kawan-kawan sekolah, kawan-kawan yang lain semua dah nikah, dah tunang. Kau aje yang belum. Tapi kau pikirlah baik-baik. Tak ada sebab untuk kau mengeluh pun sebenarnya. Cuba kau pikir balik. Kau sekarang ni, masih tengah "menari" dengan buku, dengan assignment, dengan exam. Cuba pikir di pihak orang yang dah kawen tu. Mungkin suatu hari nanti, kau boleh  berbangga dengan ilmu yang kau ada, diorang pulak bangga dengan anak-anak diorang. Bukan kau tak boleh kawen. Tapi bagi mak, kalau kau habis belajar masa umor dua puloh lima, masa tu umor standard-standard aje. Masa tu, kalau kau nak kawen, mak tak adelah larang dah. Cuma sekarang aje, mak nak tengok kau orang semua berjaya. Baru mak puas hati. Takdir perkahwinan masih belum ada untuk kau buat masa ni. So, tak payah nak pikir sangat. Belajar sungguh-sungguh. Kawen tu, bila-bila masa boleh kalau kau dah kerja sedap, dah ada pendapatan sendiri.

Ni, kalau kerja ntah apa-apa, belajar pun tak tinggi mana, cuba kau pikir, nanti kawen, nak ada anak. Dah ada anak, nak beli susu, pampers. Kalau laki kerja sedap, takpelah. Kalau laki kau setakat SPM aje, macam mana.? Mak bukan nak menghina. Tapi, cuba tengok keadaan sekarang. Mak tak kisah kalau kau nak kawen dengan orang lepasan SPM ke, apa ke, asalkan yang ada agama. Tapi kena pikir jugak.Takkan kau tak nak tolong laki kau kalau dia tengah susah. Pikirlah baik-baik. Kau ada diploma. Dan bakal ada degree. Kalau mak yang setakat SPM ni pun boleh pikir pasal tu semua, takkan kau yang lebih pandai tak boleh pikir.?"

Lepas mak cakap macam tu terus aku insaf. Ya! Betul. Sekarang ni, takdir perkahwinan belum tertulis untuk aku. Lagi pun, aku lebih suka dengan cara hidup aku sekarang ni. Terus berkejar ke sana ke mari demi mencari ilmu. Walaupun tak macam orang lain berhujan emas di negeri orang, tak mengapa. Sebab aku tahu, hujan batu di negeri sendiri, tetap masih di tulis malaikat sebagai "pencari ilmu."

Sunday, November 03, 2013

Kisah Hati Saya Untuk Awak.


andainya saya mencintai awak...
saya akan cuba mencintai awak kerana ALLAH...
tapi saya takut saya terlebih mencintai awak dari DIA...
andainya saya merindu awak...
saya akan cuba merindu kerana DIA...
dlam rindu itu saya akan selitkan juga rindu untuknya RASUL...
andainya cinta dan rindu saya sampai di sini saja...
anggaplah..
cinta saya tidak mampu menandingi cintanya ALLAH...
rindu saya tidak mampu menandingi rindunya RASUL...


saya minta pada awak...
tolonglah jangan mencintai saya...
melebihi cinta awak pada ALLAH...
melebihi rindu awak pada RASULULLAH...
DAN JANGAN SESEKALI MENCINTAI SAYA....
kerana diri saya...
tapi cintailah saya kerana saya ini anugerah TUHAN pada awak untuk awak pimpin...
dimana...
bersama saya kepimpinan awak bakal diuji dengan seteruk-teruknya....
dimana...
bersama saya...
iman awak mungkin terkadang goyah dek kerana nafsu saya yang menggila...
dimana ....
bersama saya hati ibu dan ayah awak mungkin terluka...
mungkin kerana awak terlalu melebihkan saya...
dalam mengasihi...
dalam mencintai...
dalam menyayangi...

saya mohon...
peluklah saya dengan iman awak...
peganglah tangan saya saat iman saya jatuh ke telapak kaki...
angkatlah saya bila saya rebah tersungkur dalam menempuh arus dunia...
ingatkanlah saya bila riya' menguasai diri....

percayalah...
saya terasa teramat selamat apabila bersama awak...
kerana saya percaya, walau tidak semua,,,
tapi awak ada salah satu daripada apa yang saya sebutkan...

sebab saya tahu awak bukan sempurna..
awak juga seperti saya....
tidak pernah sempurna...