Thursday, June 02, 2016

Promosi Cuti Sekolah! Handmade Notebook.

Assalamualaikum wbt.

Dah lama tak update blog kan? So, memang dua, tiga hari ni memang akan update entry dekat blog ajelah. Korang tak kisah, kan? Haha.


Okey. Dah lama tinggal bussiness ni. Sejak pat, lima bulan lepas memang aku langsung tak sentuh bisnes ni. Memang busy gile. Busy dengan tesis, pastu dengan test, dengan presentation pulak, final exam yang datang lepas tu. And lastly, dengan urusan jilid tesis tu. Memang busy sangat. So, memang takde masa.

Haritu pun, ada yang whatsapp aku tanya pasal nak tempah khat notebook, tapi aku terpaksa tolak. Sebab masa tu dah dekat dengan deadline tesis. Aku takut tak mampu sebab customer tu nak 80 bijik khat notebook. Kalau buku tu just untuk lakar khat, mungkin aku boleh terima. Tapi sebab buku tu kan handmade, aku jahit (binding) sendiri. Maknanya fully handmade. Start daripada potong kertas untuk buat kulit, jahit untuk binding sampailah kepada lakar khat kat atas dia, memang semuanya aku buat dengan tangan aku yang dua batang ni. So, waktu tu memang aku kesian dekat customer tu. Tapi aku lebih kesian pada dia kalau aku tak sempat nak siapkan semua tu dalam waktu yang dah ditetapkan.


Sekarang ni, memang aku dah diiktiraf sebagai penganggur terhormat. Jadi, aku pun mulakan balik bisnes aku ni. ORDER OPENED! Aku dah terima tempahan. Tak kiralah handmade notebook ke, frame art ataupun khat wedding guest book.

Yang kat atas ni frame khat. Korang boleh tempah untuk bagi hadiah anniversary ke, hadiah birthday ke, hadiah untuk cenderahati ke, hadiah untuk orang kawen ke. 



Yang dua dekat atas ni pulak handmade khat notebook. Korang boleh tempah untuk dijadikan hadiah hari lahir ke, untuk diri sendiri ke, untuk guru-guru ke sebagai penghargaan. Okey, gambar yang kedua tu, pada batang tu aku tulis nama si penerima. Then dekat daun tu pulak aku tulis "sanah helwah". See? Korang memang boleh buat hadiah birthday lah untuk hadmade khat notebook ni. Selain daripada design ni, korang jugak boleh design sendiri macam mana design yang korang nak, lepas tu boleh bagi kat aku. Aku cuba buat. Kalau nak mintak aku lukis doodle ringkas-ringkas pun boleh dekat depan tu. Inshallah tak mengecewakan.

Yang ni pulak ready made handmade notebook. Sekarang ni yang dua ni still available. Yang warna gold tu, ada tiga buah. Kalau korang beli tiga terus, korang akan dapat diskaun 5% untuk setiap satu buku.  Kan, promosi cuti sekolah ni. So, cecepat order okey. Takut terlepas ke tangan orang lain nanti. 

*********************************************
Kedua-dua jenis notebook ni, (khat notebook dan readymade notebook) detailsnya macam dekat bawah:

~ 100 blank pages
~Handmade Stitching (binding)
~Hardcover
~A5 size

Yang dekat atas ni pulak kulit guestbook. Customer mintak untuk buat warna gold pada tulisan khat tu. So, aku try buat. FYI, yang warna hitam tu, kulitnya. Yang tulisan hitam tu, akan diletak di page pertama wedding guestbook. Border kat tepi tu pun aku lukis sendiri. Sama jugak dengan notebook lain, yang ni pun aku jahit tangan untuk binding. 
Details untuk Wedding Guest Book ni macam dekat bawah:
~30 blank pages
~Handmade Stitching (Binding)
~Hardcover
~A4 size

So, kalau korang nak order, korang boleh terus pm aku kat FB ataupun DM aku instagram.(Klik je button kat tepi tu) --> :)

Okeylah. Aku rasa sampai kat sini je dulu. Hope korang boleh sokong bisnes aku ni tau. Sokong dengan doa pun takpe.



Wednesday, June 01, 2016

Planner Addict Dan Thesis

Assalamualaikum wbt.

Sebenarnya banyak sangat benda yang aku nak share dengan korang. Tapi kita pergi satu-satu okey. Sebab dah lama tak update entry dekat blog ni, janggal pulak rasanya nak menaip harini.

Sebagai permulaan untuk first entry setelah lama menyepikan diri ni, aku just nak share dengan korang pasal planner addict dan untungnya pada orang yang tengah nak buat tesis. Ni aku just share pengalaman aku je sebenarnya. Sebab lain orang lain caranya. Jadi, kalau korang nak praktikkan apa yang aku share dekat korang ni, dipersilakan. Memang tujuan aku share dengan korang ni, untuk korang try buat jugak. Mana tahu menyenangkan korang nanti.

Sebenarnya, planner ni membantu memudahkan kerja-kerja kita kalau kita jenis rajin menulislah. Sebab kadang-kadang kalau sempat, memang setiap hari korang akan kena update dekat dalam planner tu, apa benda yang korang kena buat harini, apebende yang korang kena tulis, ada sapa-sapa yang korang kena jumpa ke. Sejujurnya, bila kita ada planner ni secara tak langsung ianya akan bantu kita untuk melaksanakan urusan seharian. Macam aku sendiri, aku bangun solat subuh, first thing yang aku buat lepas selesai waktu subuh tu adalah tulis planner untuk hari tu. Ape benda yang aku buat hari tu. Kalau macam laundry, memang akan masuk ke planner untuk personel stuff.

Macam aku, setakat ni aku ada 3 bijik planner.
1. Untuk Personal Stuff
2. Untuk Penulisan Tesis
3. Travel Journal



Tapi, sekarang ni, aku just nak share dengan korang pasal planner untuk penulisan tesis aku.
Ini second entry untuk second meeting dengan supervisor aku. Masa ni untuk bab 1, proposal tesis aku ada lompong sana sini lagi. Actually, aku tak tahu nak tulis apa. Bahannya ada, cuma aku tak tahu nak mula macam mana. Aku ingat lagi, lepas je meeting dan kena tegur dengan supervisor untuk bab 1 ni, aku terus terang je dengan beliau (guna beliau lebih elok kot. Sebab Profesor Madya) yang aku tak tahu nak mulakan macam mana. Sebab Tesis diploma dulu bukan format macam tesis degree ni. Terus beliau bagi kami (berlima) setiap seorang contoh-contoh tesis yang lama dulu. "Tengok macam mana senior kamu menulis tesis." Kata beliau.


Sepanjang buat tesis ni, acapkali jugak rasa macam nak give up. Rasa penat. Rasa dah nak mengalah. Dan setiap kali tulah aku akan ingat balik. Ni impian aku. Sejak mula aku daftar masuk ke universiti, aku dah nekad, aku takkan putus asa. Sebab tu, kalau korang perasan, ada sesetengah entry dalam planner ni akan ditulis kata-kata motivasi untuk menaikkan semula semangat aku. Bukan sekadar entry dekat atas ni saja, tapi akan ada lagi untuk gambar-gambar seterusnya. Ayat tu reka sendiri ke?Tak adanya aku nak reka sendiri ayat-ayat tu semua. Semuanya aku google. haha.

Untuk menaikkan semangat aku untuk menulis, aku akan pastikan setiap entry planner aku ditampal cantik-cantik dengan washi tapes. Dan jangan pelik okey. Sebab memang aku ikut tema. Kalau hari tu entry aku bunga ros, bunga ros je yang akan aku tampal. Kalau aku guna tema warna pink semua tema warna pink. Sebab aku suka pada something yang kemas. Jadi bila corak sama aje semua, bagi aku ia akan nampak kemas.













Fasobrun, jameelun. 
Maka sabar itu adalah yang paling indah, yang paling cantik dan yang paling baik. Ada sebab kenapa Allah letak kau kat mana kau berdiri sekarang.


Ni pulak (sorry berserabut sikit) check list untuk senarai jadual, senarai rajah dan senarai gambar. Semua ni memang kena ada tau. Untuk menyenangkan korang. Maknanya kalau korang ada nak tambah jadual, korang boleh check balik, jadual tu akan duduk dalam bab mana, jadual berapa and so on. 

Ni adalah check list untuk aku print thesis. Contohnya bila aku dah print out bab 1, so aku akan thick menandakan yang aku dah print out that chapter. Same goes to other chapters termasuklah penghargaan, abstrak and so on.

Okay. Dah ambik tesis dari tempat jilid. Alhamdulillah. Akhirnya siap jugak tesis aku. Allah bantu aku. Kalau aku buat sendiri memang tak termampu rasanya. 

Susah tak buat tesis?
Bagi aku, kalau kita taknakkan sesuatu tu, kau paksalah macam mana pun, tetap kau takkan dapat buat. Even kau dapat buat pun, kau takkan dapat kepuasan daripada usaha kau tu. Seterusnya kau akan anggap tesis ni adalah satu mimpi ngeri buat kau.

Beza pulak kalau kau dah tetapkan matlamat kau untuk dapatkan sesuatu. Orang buatlah macam mana pun, orang down kan kau macam mana sekalipun, banyak mana pun kau pernah putus asa, but, kau akan pikir once kau dah start, kenapa baru sekarang nak give up? Baik kau tak payah start apa-apa. 

Tak pernah give up ke? 

Pernah. Ya, pernah. Sampai dah berkali-kali. Rasa letih, rasa menyampah. Rasa sakit hati. Benci dengan diri sendiri. Rasa bodoh.

Apa aku buat?

Aku ambik inisiatif sendiri. Aku tinggalkan laman sosial untuk seketika(masa emosi tengah tak stabil). Aku tinggalkan semua yang menyerabutkan kepala. Assignment semua, aku letak tepi. Sebab semua tu perlukan discussion. Tambah pulak, geng satu group kena pergi Indonesia untuk pertukaran pelajar selama seminggu. So, masa tulah aku fokus betul-betul pada tesis aku ni. 
Aku pernah down. Rasa nak berhenti je. Extend semester. Tapi aku fikir balik. Sampai bila aku nak extend? Kalau fikir down, semua orang down. Bukan aku sorang. Kalau extend, nanti kena buat jugak kan? Umur pun dah meningkat ni. So, aku teruskan melangkah. 

Nasihat aku untuk adik-adik yang bakal buat tesis ni:

1. Jangan Stress. 
Semua orang yang sekelas dengan kau sedang mengalami benda yang sama dengan apa yang kau alami sekarang. Cari sorang kawan yang boleh kuatkan kau, pujuk kau bila kau rebah. Aku ada dua orang kawan yang macam tu. Tapi dua-dua sekarang kat Abu Dhabi.

2. Jangan Give Up.
Pelan-pelan kayuh. Kau rasa penat? Lelah? Berhentilah. Rehat sekejap. Nanti kita kayuh balik okey. Kalau kau rasa semua tu, aku ada satu petua untuk korang. Pergi ambik wudhuk. Solatlah walaupun 2 rakaat. Sebab solat tu akan bawak kau keluar sekejap dari dunia realiti kau sekarang. Bagi aku, waktu tengah berserabutlah waktu yang paling aku rasa dekat dengan Tuhan bila aku solat. Masa tulah, aku sikitpun tak malu untuk menangis, mohon yang baik-baik dengan Dia. Tapi first, hinakan diri kau depan Tuhan. Sebab kita hamba. Dia pulak Sang Khaliq. Tak ada siapapun nak kisah kalau kau hina diri depan Tuhan. Sebab orang lain tak boleh nak bagi yang baik-baik.Tapi dengan Tuhan, Dia tahu semua pasal hidup kita. Kalau kau stress. Fikirlah. Allah kan, ada?

3. Mulakan kerja pada waktu pagi.
Jangan tidur lepas Subuh. Even kau tengah period. Waktu Subuh waktu malaikat sedang bahagi-bahagikan rezeki. Jadi, even kau tengah period kau masih boleh mintak dan doa dengan Tuhan. Dia Maha Mendengar. Bila kau still mintak dengan Dia even kau tak boleh solat, kau sebenarnya masih dekat dengan Dia. Sebab Dia tak pernah lupakan kita. Kita yang hamba ni saja yang selalu lupakan Tuhan. Nauzubillah.


Okey. Aku rasa cukup setakat ni dulu entry aku untuk planner dan tesis ni. Aku cuma share je. Yang selebihnya, korang kena usaha sendiri tau. Mulakan. Jangan tunggu orang push diri kau. Kau yang kena push diri kau sendiri.




Thanks for reading this. :)

Wednesday, March 30, 2016

..Tanpa Title.

Habis Exam dengan settle tesis, baru aku bercerita semula, okey?

Sangat sibuk sekarang.

Ni pun, aku mencelah sekejap, take 5. Penat cari bahan-tulis-cari bahan-tulis.

Saturday, February 06, 2016

Biarkan Si Luncai Terjun Dengan Labunya.

Assalamualaikum.

Saja nak menghiburkan hati seketika sebab daripada pagi lagi aku sibuk cari bahan untuk tesis. Rasa sakit badan, rasa sakit jiwa. Penat memikirkan masalah syarat bergraduan ni yang terang-terang memenuhi kehendak duniawi semata. *eceh. Ayat tak nak kalah.

Korang pernah kena tanya soalan yang macam-macam?

Contoh:

Bila nak kawen? 
Orang lain dah kawen dan beranak pinak, kau?
Bila kau nak habis belajar? Jangan tinggi-tinggi sangat, nanti takde orang yang nak.! (ayat ugutan)

Memang sengaja aku merahkan dan bold kan soalan-soalan dekat atas tu. Saja jugak aku up kan entry ni untuk beri kesedaran kepada mulut-mulut selipar yang selalu tanya soalan ni. Sebab aku nak orang yang selalu tanya soalan ni, lepas ni akan berhenti daripada tanya soalan ni.

Apa yang korang rasa bila korang ditanya soalan-soalan macam tu?
Sedih?
 Kecewa?
 Berdoa-- "Ya Allah, sampaikanlah jodohku secepat mungkin"?
Marah?

Korang nak rasa sedih-- sedihlah. Takde orang nak marah pun.
Korang nak rasa kecewa-- Kecewalah. Takde orang marah.
Korang nak berdoa-- doalah. Allah kan, Maha Mengkabulkan hajat dan doa hambaNya.
Korang nak rasa marah-- Marahlah. Itu hak seorang manusia untuk rasa marah. Marah tu pun rasa yang diciptakan oleh Allah jugak. Cuma kita pulak harus mengawal. Sebab Amarah adalah ibarat satu api yang akan makan kayu-kayuan

Untuk Korang atau mak cik-mak cik yang selalu bertanya soalan-soalan killer dekat atas tu, tolongla berhenti tanya soalan-soalan macam tu. 

Tolonglah paham yang orang yang ditanya soalan-soalan macam tu sebenarnya terluka dan terhiris sangat dengan soalan-soalan macam tu.

Mak cik-mak cik ingat diorang nak ke membujang, duduk sorang-sorang sampai tua?

Orang-orang muda yang suka sangat tanya soalan ni.

Korang bila dah kawen, sedap mulut aje kadang-kadang kan, tanya bila diorang nak kawen?

Korang rasa, bila korang dah kawen, korang dah cukup hebat ke?
Korang mungkin macam rasa, korang lebih laku, lebih dipandang berbanding dengan kawan-kawan korang yang belum kawen tu.

Fikir balik.

Korang kawen, korang yakin ke, esok korang masih dengan suami/isteri korang tu?
Korang kawen, korang pasti ke yang suami/isteri  korang tu akan setia dengan korang sorang aje? Sampai bila-bila?
Korang yakin, esok korang hidup lagi?

Jangan.
Jangan terlalu yakin dengan perancangan kita. Sebab Allahlah sebaik-baik perancang. Kadang-kadang, perancangan kita ni, sikit pun tak kena dengan perancangan Allah.
Sebab tu jangan terlalu yakin.
Silap-silap kang, korang mati, terus kawan korang kawen dengan laki korang tu. haha.

Astaghfirullah.

Bukan itu yang aku maksudkan. Bukan melukakan korang yang aku maksudkan dalam penulisan kali ni.

Aku cuma nak korang fikir lagi sekali sebelum tanya soalan bukan-bukan pada kawan korang tu. Kesianlah pada diorang.

Korang ingat dia tak pikir ke soal kawen dan berumahtangga. Cuma Allah masih tak hadirkan pasangan dalam hidup diorang. Adalah hikmahnya tu, kenapa Allah tahankan dulu jodoh dia.



Semua yang Allah tulis tu, cantik. Tak pernah dengan lakaran kotor.

Semua yang kita fikir kadang-kadang tak sama dengan perancangan Allah. Cuma kita ada senjata yang satu, DOA. Yes, doa. Sebab doa kita, Allah dengar. Sebab dia Maha Mendengar.Percayalah. Takdir Allah tu cantik untuk kita. 


Korang yang biasa ditanya tentang soalan-soalan ni, bertabah okey. 

Biarkan diorang nak tanya apa sekalipun. Kalau dah diaorang penat, diorang berhentilah tanya tu.

Kalau korang penat, tak payah dekat dengan diorang okey.


Sekian, terima kasih. 

Haha.


Tuesday, January 26, 2016

Tahun Akhir, Sem Akhir dan Dugaan




Bismillahirrahmanirrahiim.


Assalamualaikum wbt.

Masih ada yang sudi baca blog aku yang tak seberapa ni?
Kalau masih ada, baguslah. Share sikit ilmu-ilmu korang pada aku, okey? Aku memang tengah moral down sangat-sangat sekarang ni.

Hari ahad (2,3 hari lepas) sepatutnya aku dah start kelas.

Tapi disebabkan ni minggu pertama, kelas pada petang Ahad tu (2-5 petang) batal. Aku just duduk di Masjid Unisza dengan Raisah dari pukul 11.30 sampai pukul 5.30. Sebab petang tu nak pergi tengok rumah sewa untuk kitorang tinggal.

Dan lepas solat Asar hari tu, aku dengan Raisah terus bergegas ke rumah sewa tu, untuk tengok-tengok, dan kalau kitorang rasa rumah tu suitable and affordable, kitorang akan deal teruslah dengan Madam Anna (tuan rumah).
And yes! At last, kitorang deal dengan Madam untuk duduk sewa rumah tu bersama dengan some other students.
Finally, got a rental house!

Korang tahu?
Nak dapatkan rumah ni, banyak betul dugaan yang jadi.

Asalnya memang kitorang dah cari awal-awal rumah sewa. Adalah deal dengan satu rumah sewa ni. Tapi bila mak aku hantar aku, mak aku dengan akak aku tak setuju aku tinggal dekat situ sebab bilik dia hanya muat untuk 2 orang, sedangkan mak cik rumah tu nak sumbat kitorang bertiga dalam bilik yang memang sempit tu. So, mana ruang untuk solat? Mana ruang untuk kitorang duduk-duduk buat kerja? Mana tempat untuk kitorang buat kerja? Takkan semua benda, setiap kalinya nak kena buat atas katil?

Mak aku suruh kitorang cari rumah lain.
Dan bila Raisah datang dan aku tanya pendapat dia, dia terus setuju untuk cari tempat lain untuk menyewa. Tak sanggup nak duduk berhimpit-himpit macam tu sedangkan kami bayar sama saja dengan orang lain.

Kami pergi solat Asar kejap dekat surau Dalam Kolej.
Lepas solat Asar, aku dengan Raisah duduk dulu dalam surau dan try online fb, still cari rumah sewa yang still kosong untuk 3 orang.

Lepas dah Raisah call beberapa orang, terus jumpa satu rumah ni yang nak sewakan bilik untuk 4 orang lagi. Kira okeylah kan?

Pada malamnya aku dengan Raisah pun masuklah rumah tu. Sebelum mandi, kitorang makan dulu.
Aku dah perasan dah, Raisah macam tak lalu makan. Tapi aku diamkan dulu. Aku habiskan dulu nasi lemak aku tu. Lepas aku siap makan, barulah Raisah gumpal nasi dia.

Aku pandang dia.
Aku: Kenapa makan tak habis?
Raisah: Tak lalu makan tengok sinki dapur kejap tadi.

Aku blur.
Then Raisah pun cakaplah dekat aku yang dekat dapur kotor sangat. Atas sinki siap ada ulat sampah yang dah mati.

Fuhh!
Aku memang dah kembang tekak. Tapi aku tahankan je.
Lepas tu, kitorang mandi then solat Isyak.

Lepas solat Isyak, kami start berpakat semula nak keluar dari rumah tu. Memang tak selesa. Sama jugak macam rumah yang pertama. Bilik sempit tapi nak sumbat ramai-ramai.
Esoknya kami keluar.
Kalau nak ikutkan, malam tu jugak kami keluar. Tapi kami pikir, nanti apa pulak orang cakap.

Semua tu disebabkan ketidakselesaan dan kekotoran yang melampau yang dibuat oleh penghuni yang memang dah sedia ada, aku rasa kitorang memang tak boleh nak go on dengan tinggal dalam rumah tu.



Memanglah kalau nak ikutkan kitorang boleh ajak diorang kemas sama-sama.
Tapi, cuba korang fikirkan balik,

Nanti diorang akan fikir-- "dia dahlah baru masuk rumah, tapi pandai-pandai pulak nak kemas rumah ni. Ingat rumah ni bapak dia punya?" *okey yang ayat bapak dia punya tu gurau je.

Lepas keluar dari rumah tu, kitorang pergi makan tengah hari. Lapar.
Lepas makan tengah hari tulah, kitorang terus pergi duduk masjid.

Tunggu kat situ sampai pukul 5.30.
Memang tak selesa. Kalau nak baring pun, rasa tak selesa sebab macam mengganggu orang lain nak solat pulak. So, aku dengan raisah duduk ajelah kat situ.

Lepas je solat Asar, terus bergegas ke rumah sewa yang kitorang nak tengok tu. Alhamdulillah. Deal. Terus deal. Tapi sabtu depan baru boleh masuk.

So, lepas dah deal siap-siap, pergi mydin mall kejap sebab nak beli barang adik Raisah, solat maghrib kat Mydin Mall, dan terus pergi ke rumah Fatin. Sebab sebelum tu aku dah bagitahu Fatin yang kitorang nak tumpang tido untuk semalaman dekat rumah family dia.

Alhamdulillah.
Sampai je dekat rumah Fatin di Losong, terus aku mintak izin nak mandi. Sebab aku memang tak selesa daripada siangnya lagi. Rasa melekit, berpeluh, gatal-gatal-- semua ada.

Lepas siap mandi, fatin masak untuk kitorang. Makan sama-sama.

Fuh! Selepas 2 malam tido tak selesa,malam tu letak je kepala, terus krohhh-krohh.

Punyalah berat beban penanggungan nak cari rumah sewa.



Thanks to Raisah sebab sanggup bawak kereta pergi sana-sini bawak aku, bawak barang-barang kita semata-mata nak pergi cari rumah sewa.

Thanks to Fatin sebab benarkan kitorang tumpang rumah family dia dekat Losong untuk bermalam. Makan nasi malam tu, dengan nasi goreng pagi semalam memang sedap. Kenyang sampai mengantuk.

Terima kasih banyak-banyak, kawan-kawan.

Friday, January 22, 2016

January 2016. Kembali Merapu

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah. Allah masih beri peluang untuk kita bernafas. Untuk aku bernafas.


Fuhhh! Dah nak habis bulan January 2016, barulah aku terhegeh-hegeh nak tulis blog. Baru nak ucap tahun baru dekat korang. Baru nak rasa insaf dan beringat, yang aku ni ada sebijik blog untuk diberi perhatian. Eceh!

Saja-saja rasa nak menulis malam ni. Rasa nak 'say hi' balik dekat korang. Dah beberapa bulan aku tinggalkan blog ni tanpa sebarang entry yang merapu.

Apa je yang korang dah buat sepanjang masuk tahun 2016 ni?

Aku?

Alhamdulillah. Aku selamat diselia dan diberi markah untuk Latihan Industri aku. Dan baru semalam result akhir keluar. Dan alhamdulillah. Memuaskan.


Okeylah. Takde apa pun sebenarnya nak cakap.

Cuma nak mintak maaf, kalau korang ada terasa sepanjang kenal aku, baca blog aku. Terima kasih untuk segala perkongsian, ilmu korang yang korang share tu, aku hargai dan aku doakan agar Allah balas budi baik korang tu dekat akhirat nanti.

Selamat tahun Baru 2016. Selamat Tahun Baru Hijri jugak 1437 Hijri dah kita.

Semoga segala urusan dipermudahkan. Semoga Allah berikan kita keberkatan sepanjang tahun 2015 yang lalu. Semoga bertambah lagi keberkatanNya pada tahun 2016 ni.

okey, tu je.


p/s: Memang tulis entry ni untuk say hi kat korang je. Esok-esok kalau ada masa, aku taip lagi satu , dua entry.