Monday, April 22, 2013

dewasa.

"Pleaselah! tolong jadi dewasa sikit. belajar pegang amanah dengan baik. jangan sampai, hormat saya hilang pada awak!"

     SMS sentap daripada seseorang yang memang sejak aku dapat SMS ni, aku dah mula bencikan dia,jauh dari sudut hati aku ni. 

     Kenapa sampai nak benci-benci ni?

     Ya. Aku memang susah nak marah-marah orang, nak sentap-sentap, nak maki hamun bagai ni. Tapi kalau dah sampai tahap nak cakap aku macam tu, sorry der, guwa memang dah tak boleh diam. So guwa pilih untuk mendiamkan diri je. Senang citer, memang guwa malas nak layan orang macam lu ni.

     Kenapa dia cakap macam tu? Okey, let me explain.

     Dia cakap macam tu kat guwa sebab itu hari dia ada bagi SMS dah kat guwa. Guwa tak reply sebab masa tu guwa mengantuk. Guwa tak tahu pulak SMS tu penting. guwa pulak, main rembat je, bila nak delete mesej kat inbox, memang guwa tak de nak baca balik dua tiga kali mesej tu. Sebab guwa memang dah macam tu sejak dulu.  Guwa pikir, simpan mesej banyak-banyak bukan boleh buat emas pat lima kilo pon. So,terus guwa delete. Termasuklah dia punya SMS yang guwa tak baca dan tak reply tu.

     So, semalam dia ada SMS guwa, "nape tak reply mesej saya malam tu?"
     Guwa boleh pulak tanya balik,   "Aik! Ada mesej guwa ke? Guwa tak tahu pon. Bila?" 

     Diam. Dia tak reply guwa punya mesej.
     
     Guwa pun diam jugak. Guwa malas nak ambik port sangat orang merajuk-rajuk bagai ni. Bukan laki guwa pun. Kalau Encik Sayang yang merajuk, ada jugak guwa carik jalan macam mana nak pujuk. Tapi kalau setakat dia, guwa rasa tak perlu kot.

     So, guwa teruskan mentelaah majalah remaja lama yang guwa tak habis baca lagi sambil bersilang kaki di meja study. Dengan bersungguh-sungguh guwa hadap majalah tu dah macam orang nak ambik final exam. Cilake.! Baca remaja, takde pulak dia nak ngantuk awal-awal. Kang, kalau guwa bukak buku Antropologi dan Sosiologi, mahunya bukak mulut luas-luas. Lepas tu, duduk takde dah nak silang-silang kaki bagai, yang pasti, mesti guwa hadap buku tu atas katil.

     Tak sampai lima belas minit guwa hadap majalah tu, handset guwa bunyik sambil kelip-kelip. Untuk tak mengganggu konsentrasi roomate guwa yang tengah study sebab esoknya dia ada test, guwa terus swipe skrin handset guwa tu.

"Hello."
"Saya tanya, kenapa  awak tak reply mesej saya malam tu?" Dia macam dah fed up dah sebab soalan dia aku jawab dengan soalan jugak.
"Lorh. Saya tak sedar masa bila awak mesej saya, masa bila awak call saya. Lain kali kalau nak mesej ke, nak call ke, awal-awallah. Ni, waktu pukul dua, tiga pagi, baru nak mesej. Saya dah tertonggeng tidur. Okey. Ada apa awak mesej saya malam tu?"
"Dahlah. Takde apalah. Susah kalau mesej dan mintak tolong dengan orang yang memang takde amanah dah tanggungjawab ni." Dia sindir aku.
 Ah sudah! Ni apa kes pulak main sindir-sindir aku dengan ayat pedas dia tu.
"Tak tak. Sekarang ni, guwa tanya elok-elok dengan lu, lu tak nak jawap. Kang, kalau guwa buat takde perasaan, lu kecik ati pulak. Cuba lu cakap elok-elok dengan guwa, apahal sebenarnya ni?"
Guwa dah fed up masa  tu. Dah takde dah nak berbasa-basi, bersaya-awak dengan dia. 
"Dahlah. Saya malas dah nak cakap dengan awak. Mende dah basi. Cuma saya nak pesan satu benda je kat awak. "
"Amende?"
"Pleaselah. Jadi dewasa sikit. Jangan asyik duk main-main aje. Takde masa nak serius langsung. Macam manalah kalau berlaki nanti."
Guwa dah start menyampah dah. Damn! Guwa tekan punat merah pada telefon, tanpa kata apa-apa kat dia.

Guwa buat muka takde perasaan. Sambung balik telaah buku remaja.

"Tit..tit..." Mesej masuk.
Guwa bukak dengan harapan mesej tu dari Encik Sayang.

Rupanya tak. Dari "musang" tadi.

"Awak, saya mintak maaf. Saya cuma kecik ati je dengan awak sebab awak langsung tak ingat awak nak jawap soalan saya. Saya cuma tanya boleh tak kalau saya nak pergi rumah mak ayah awak."

"Tu je soalan lu?Tadi, guwa hadap lu, guwa tanya baik-baik takde pulak lu nak cakap elok-elok. Sekarang guwa dah malas nak layan monyet macam lu. Senang-senang lu cakap guwa ni takde amanah, takde tanggungjawab. Lu ingat, lu sape? Mak ayah guwa tak pernah cakap guwa ni tak bertanggungjawab. Tapi kalau just sebab mesej lu, guwa tak reply, lu dah boleh cakap macam tu, guwa rasa lu tak boleh nak rebut hati guwa dari Encik Sayang. Sorry. Cau!"


Bila dah send mesej panjang lebar macam tu, guwa ambik bantal, remaja guwa letak tepi meja, bantal kecik guwa tekup muka..krohhhhh....

Saturday, April 20, 2013

BEN ASHAARI DAN WEEKLICKS

Bismillahirrahmanirrahim.

Pagi... (pagilah sangat).
Kejap tadi, baru je bukak fecebook, terpandang page Abang Ben yang secara rasminya sedang menganjurkan sebuah segmen untuk tahun ni. Actually, sebelum ni aku tak pernah join mana-mana segmen lagi dengan beliau sebab setiap kali Abang Ben buat segmen, aku ada assignment yang melambak-lambak. But today, aku free sebab minggu lepas baru je submit report kerja lapangan kami.
Okey, tak nak mukaddimah panjang-panjang.

Soalan yang harus dijawab ialah, KENAPAKAH ANDA NAK MENJANA PENDAPATAN MELALUI INTERNET?
 Jawapan aku; sebab aku suka menulis, suka berkongsi. So, sekurang-kurangnya, bila pendapatan dijana melalui penulisan ni, maka boleh dikatakan ianya adalah satu penghargaan buat aku. Dalam masa yang sama, bila pendapatan dapat dijana, sekurang-kurangnya aku sebagai student, takdelah membebankan Puan Emak dan Encik Ayah sangat untuk perbelanjaan mingguan aku tu.


Tu aje alasan aku untuk menjana pendapatan sebagai seorang student dan dalam masa yang sama seorang blogger yang boleh dikatakan sepenuh masalah jugak.

Terima kasih Abang Ben, sebab adakan segmen ni.

Tuesday, April 16, 2013

Betul! Teknologi yang membunuh!

Dah lama aku tak bukak blog. Semalam, aku blogwalking and then terjumpa entry Teknologi Yang Membunuh dekat blog Zack Zukhairi. Dan aku memang seratus lima puluh peratus setuju dengan pendapat beliau tu.

Walaupun dalam pendekatan yang berbeza, tapi aku memang rasa teknologi sekarang ni, ada potensi untuk jadi pembunuh upahan yang berjaya. Eh! Apa pulak ni?

Kalau bagi Zack, dia gunakan pendekatan teknologi yang membunuh tu melalui penyampaian dan pengalaman. Jamban yang menyembur-nyembur, alat moden untuk sembelihan masa raya aji, dan sebagainya. Aku pun ada pengalaman dalam bab teknologi yang membunuh ni.

Kisah ni berlaku masa awal semester dua baru-baru ni. Takdelah awal sangat, dalam minggu ketiga untuk semester dua, macam tulah lebih kurang.

Aku punya laptop rosak, so memang aku tak onlinelah. Sekarang ni pun, aku online guna laptop akak aku yang aku pinjam untuk buat assignment. So, masa minggu-minggu awal hari tu memang aku tak online mana. Kalau aku ke library, rasa rajin sikit, aku pergi pinjam laptop dekat kaunter library tu.

Entah macam mana, aku boleh tak tahu yang dah kena hantar slip pengesahan daftar kursus. Aku tanya kawan aku, "mana tahu, kena hantar ni?''Then dia cakap, "budak-budak ni post dekat group Fb".

Okey!
Masa tu aku dah panas hati dah. Tak pernah lagi dalam hidup aku selama bertahun-tahun aku duduk dekat universiti ni, aku boleh terlepas pandang pasal benda penting macam ni. Terus aku pergi jumpa ketua kelas( memang aku tahu, dia yang post dekat FB).

Masa aku tanya dia tu, boleh pulak dia tanya aku, "macam mana akak boleh tak tahu pulak ni? Saya ingatkan semua dah tahu pasal ni."
Hangin lagi aku masa tu.

Terus aku cakap. "Encik Polan, dengar sini baik-baik okey. Bukan semua orang ada laptop, nak bukak pesbuk hari-hari, tiap masa, tiap jam. Dan bukan semua orang yang ada laptop tu, kerjanya hari-hari, setiap saat nak menghadap muka buku tu."

Masa tu aku teringat balik masa zaman aku diploma dulu. Dulu, kalau ada something, takkan diletakkan kat group FB. Kalau letak pun, semua orang pasti dah tahu pasal tu. Which means, setiap orang dalam kelas akan dapat message(SMS) daripada ketua kelas, atau message yang di forward daripada kawan-kawan tentang benda-benda penting tu. Kadang-kadang sampai 4,5 message yang kami dapat. Sebabnya, untuk pastikan yang antara kawan-kawan takde yang tercicir pasal maklumat tu.




Masa diploma dulu, setiap benda yang melibatkan semua orang di dalam kelas, takkan di postkan dekat Fb. Group FB budak-budak BAHTERA '09 hanya diwujudkan untuk main-main. jarang kitorang main post benda-benda penting dekat situ.
Satu lagi, setiap message daripada ketua atau penolong kelas akan wujud perkataan:
Tapi sayang, tradisi forward-forward message dah takde sekarang ni. Semua main Fb aje.

Bab lain pulak.
Bab kawen atau lebih tepat lagi "jemputan ke majlis walimatul urus"
Aku hairan. Sekarang ni, semua benda main ikut FB. Even kawan duduk depan rumah pun, main jemput ikut Fb je. Aduhai!
Sebenarnya, aku tak kisah sangat.
Tapi tradisi menjemput orang tu akan hilang sebenarnya bila di amalkan macam tu. Baik tak payah tempah kad kawen. Mak cik-mak cik tua tu semua, suruh diorang wujudkan account FB satu sorang. Sebab senang, nanti, kalau nak jemput tak payah pakai kad, terus tag ikut FB aje.Dah jimat budget kat situ.

Bila tradisi jemput- menjemput orang dari rumah ke rumah ni hilang, zauq untuk majlis kawen pun dah kurang. Tak rasa sangat meriahnya.

Tapi Alhamdulillah. Sebab keluarga aku, sanak saudara aku masih mengamalkan tradisi lama tu. Masih jemput orang dari rumah ke rumah.

Bukan tak boleh ikut FB, tapi berpada-padalah. Aku takdelah nak bunyi sangat kalau jemput ikut FB ni, untuk kawan-kawan yang jauh ke, apa ke. Tapi kalau dah aku yang duduk depan rumah, tinggal sejengkal je dari rumah dia pun dia jemput ikut Fb, itu sangat tidak profesional untuk hal-hal perkahwinan okey.

Senang citer, tak payahlah kita hire Facebook ni untuk jadi salah satu penjenayah teknologi Yang membunuh.

Sunday, April 14, 2013

Sesungut? Eh! Senggugut.



" Ya Allah! Sakitnya perut. Pinggang pon sakit jugak!"

Itulah ayat yang selalu aku dengar kalau kawan-kawan atau lebih umumnya, kalau orang-orang perempuan sekeliling aku datang bulan. Aku pulak masa tu mesti menggelabah tak tentu pasal.

Kenapa?

Sebab aku tak tahu macam mana nak tolong mereka-mereka yang sakit tu, untuk hilangkan kesakitan diorang tu. Alhamdulillah. Setakat ni aku tak pernah rasa macam mana rasa sakit senggugut, sakit pinggang masa datang bulan and what so ever. Setakat ni, setelah bertahun-tahun aku datang bulan, aku tak pernah rasa sakit sampai berguling-guling macam kawan-kawan aku.

Aku pernah menghadapi kawan-kawan yang mengalami senggugut yang tahap kronik dah aku rasa. Contoh terdekat, Si Cantik Manis Wan Nur Farhanah tu. Beliau tu, nampak aje happy go lucky, tapi bila part Allah bagi cuti, dah takde happy-happy dia tu. Terus hilang. Bad mood. Sampai aku ni, jadi macam hape dah. Tak tentu arah. Nak buat apa pun, aku tak tahu bila tengok dia terguling-guling atas katil asrama dengan muka berkerut-kerut.

Aku, kalau si budak tu cuti, aku dah boleh detect bila dia buat muka macam aku ni pesalah besar, bila aku buat lawak. Diam terus aku. Malas nak berbasa-basi dah bila dia dalam keadaan macam tu. Sebab aku tahu, masa ni perempuan selalu ikut emosi diorang. Sakitlah katakan.

Masa duduk kem dulu, kalau kawan aku datang bulan, mesti dia mintak aku urutkan. Cilake ape! Aku ni dahlah geli tahap Ya Rabbi! Nak bagi orang sentuh aku pun, dah tahap boleh bagi penyepak, apatah lagi aku nak sentuh orang. Tapi disebabkan kesian, aku urutkan jugak, Sebab terpikir, "kang kalau mati budak ni, nanti aku pulak yang kena jawab. Kalau hakim tanya,  Kenapa dia mati? Sebab tak tahan sakit senggugut. Dia dah mintak saya urutkan, tapi saya geli" Gila hape!

Selalu jugak aku ni jadik tukang urut yang tak bertauliah. Selalu jugak jadi tukang tuam perut wanita-wanita beruntung tu. Dah rasa macam suami mithali pulak masa tu.

Biasanya, sekarang ni, kalau saing-saing aku datang bulan and sakit senggugut tu, aku just jerang air, buat air suam-suam panas, pastu lapik dengan tuala, then tuam dekat perut diorang. Aku ikhlas. Ceh! Tapi dah takde dah nak urut-urutkan perut. Geli. Tak tahu kenapa aku macam tu. Padahal bukan tak biasa. Pompuan sama pompuan pulak tu.

Okeylah. Aku kena cau dulu. Kena wat kerja kejap.

Wednesday, April 03, 2013

Exceed Diploma Show Of UNISZA

Bismillahirrahmanirrahim...
Minggu ni, kat perpustakaan Universiti Sultan Zainal Abidin ada buat show untuk pelajar tahun akhir Fakulti Reka Bentuk. Student yang terlibat tu terdiri daripada budak-budak manufacturing Technology dan Industrial Design. 
Jom-jom kita pi tengok gambar...






Semua yang dekat atas ni, speaker, kata mereka-mereka.



Ni rak buku okey. hihi. Nak satu!

tengok, siap ada lambang Terengganu! Na na na na na! Ganu kite!=D



ni sangkar ikan.

ni kalau tak silap aku, just lampu hiasan. (kalau silap, tolong betulkan)

ni pulak Recycle Bin.hihi. bagus budak yang buat ni. Nak menyelamatkan alam sekitar.


ni pulak tempat jemur baju. Hadiah untuk sape2 yang suka jemur baju tu.

mainan budak-budak je ni.

ni untuk awak, Wan Nur Farhanah. Adik awak punya design. Rekaan adik awak. Sangt kreatif.
Penerangan: benda alah ni, membantu kita memusingkan lemang-lemang yang dibakar secara sekali gus. Berbanding yang tradisional yang mana kita kena cari kain buruk, then pegang lemang yang panas tu.

basikal untuk mak cik cleaner!

ni aku tak tau apa dia.





Sesi menyemak!



Wan Nur farhanah. Awak patut bangga ada adik yang akalnya bergeliga. hihi.