Friday, January 18, 2013

...kembali senyum...

Bismillahirrahmanirrahim.



Hari ni aku nak nyanyi lagu kembali senyum. Alfatihah untuk penyanyi asal lagu ni Arwah Izwan Pilus. Terasa  rindu nak dengar suara beliau yang tak ada pada penyanyi lain tu. Takpelah. Kita sayangkan dia, tapi Allah lebih sayangkan dia.

Okey, stop bercerita tentang arwah, takot ada yang menitik-nitik air mata nanti. Aku nak sambung cerita dah ni.

******************************

Semalam aku dapat satu mimpi yang bagi aku memberi satu petanda bahawa aku kena kembali menulis untuk puaskan nafsu kegilaan aku pada penulisan novel. Aku sebenarnya tengah sedih sekarang ni sebab novel pertama aku yang aku tulis itu hari dah hampir siap. Tapi sayangnya, tak sempat nak copy and save dekat memory lain, laptop aku rosak terus. Bukan rosak yang biasa-biasa rosak tu, tapi terus rosak motherboard! Haiya!
Korang paham jelah kalau motherboard dah rosak, memang tak payah gatal-gatal nak baikilah. Kalau baiki, tetap sama harga dengan sebutir laptop yang baru. So, daripada baiki, baik aku beli yang baru je.

Sadis sangat aku rasa. Semua gambar, semua novel, semua lagu, semua video, dah habis "dikerjakan" oleh motherboard yang rosak tu. 
So, aku rasa, mulai sekarang ni, aku nak menulis ikut blog pulak. Aku ada je blog satu lagi tu, tapi dah lama sangat aku tak update kan. Takde masa. Ada masa sikit tu, aku spent kan untuk buat assignment, basuh baju, keluar joging, latihan budak-budak askar. Kadang-kadang sibuk sangat sampai tak ada masa nak makan. Sumpah aku tipu, kalau bab tak makan tu.!

Mimpi semalam agak sedih sebenarnya. Tak tahu macam mana aku boleh dapat mimpi tu. Mungkin sebab masa tidur pun otak aku masih lagi aktif berfikir macam mana aku nak cover balik novel-novel yang aku dah tulis tu. Sedih sangat-sangat aku rasa. Dahlah laptop rosak, segala macam karya aku yang ada dalam laptop tu pun habis di ''mamah'' oleh bakteria motherboard tu.

Sekarang ni pun aku online guna laptop kakak aku. Nasib baiklah dia bermurah hati nak pinjamkan dia punya laptop. Takdelah aku ni gila sangat duduk rumah ni sorang-sorang. Nak harapkan abang aku temankan aku kat rumah sementara akak dengan mak aku ke tempat kerja, memang taklah dia nak temankan aku. Banyak sangat benda yang kena settle. Geramnye!

Kalau aku start menulis balik, agak-agak korang nak baca tak? Tapi bukan kat blog nilah. Kat blog satu lagi.   Aku suka kalau korang bagi respon yang positif.Tapi kalau nak bagi respon yang egatif pun, aku terima sebab teguran yang negatif kan akan membangkitkan semangat orang untuk melakukan sesuatu perkara.? 

Sekarang ni pun, aku tengah cari satu idea untuk mukaddimah pada novel aku tu. Yelah. Korang kan tau aku ni kalau bab mukaddimah memang failed! So, kena cari idea yang betul-betul okeylah untuk hasilkan mukaddimah yang menarik. Satu je aku nak korang tahu, kalau bab novel atau drama dalam blog ni, biasanya aku tak buat panjang-panjang. Mneyusahkan dan membosankan korang untuk baca.
Okeylah. Aku nak cau dulu. Asar pun aku tak solat lagi. Aku kena pergi solat dulu.





p/s: Kalau korang baca, korang tolonglah bagi respon yer. sama ada negatif atau positif, terpulang pada korang untuk komen. Aku terima dengan terbuka hati.=)

No comments:

Post a Comment