Sunday, July 12, 2015

TIPS | Tanda-tanda Wanita Sedang Haid.

Assalamualaikum wbt.

Malam ni, saja-saja aku nak share ilmu dengan korang, bukan setakat perempuan, tapi lelaki jugak. "Ilmu" ni, aku dapat daripada salah seorang kawan aku yang pernah rapat dengan ustaz, masa dia belajar dekat pondok dulu.

Mungkin ilmu ni, boleh korang gunakan bila korang bersama isteri, anak-anak gadis, girlfriend korang ataupun siapa-siapa aje, termasuklah adik beradik perempuan korang sendiri, kan.

Okey. Kita teruskan kelas kita dengan point-point berikut: (eceh! Macamlah orang nak tau sangat. Syok sendiri!)

1. Moody
   Ada perempuan yang mengalami benda ni. Tapi, bukan semua perempuan akan moody masa dia tengah peiod.
   Pernah tak, korang kena bekerja dengan orang perempuan, dia kejap okey, kejap out. Maksud aku, tengah-tengah korang bincang elok-elok, tiba-tiba dia guna emosi diorang dan hentam korang bagai nak rak, then kejap lagi, dia okey.
  Berkemungkinan besar, dia tengah period. Tapi, bukan semua perempuan macam tu. Ada sesetengah perempuan, kita tak boleh baca pun yang dia tengah period ataupun sebab dia jenis yang tak tunjuk emosi dia. Ada perempuan yang jenis macam ni. Jangan tak percaya.
Ada pulak yang jenis tak suka diganggu waktu diorang period. Mungkin dia malas nak bercakap kot, time tu. hihi.

2. Senggugut.
Yang ni senang nak baca.
Senggugut ni, kawan aku cakap, memang sakit yang teramat sangat. (takpelah. sakit tu kan penghapus dosa.)
Korang boleh detect yang perempuan tu tengah period bila korang tengok muka diorang waktu pergi kerja atau pergi kelas dengan muka pucat, then tak banyak bercakap dalam kelas. So, korang jangan tegur diorang selagi diorang tak bercakap dengan korang.Diorang tengah tahan sakit senggugut tu. Korang kena paham, diorang tengah sakit. Korang tak rasa apa yang diorang rasa.
Ada jugak jenis perempuan yang bila dia kena senggugut ni, sakit dia tu sampai tahap cramp kaki. Ada seorang kawan aku ni, sampai tengah bawak kereta nak balik kampung pun, terpaksa berhenti tepi jalan. Kaki cramp sebab senggugut. Terpaksa pakwe dia hantar dia balik kampung.
Ada pulak budak kelas aku yang sakitnya, bila masuk kelas sampai rasa nak berguling-guling dalam kelas tu. Untungnya awak, sayang. Allah hapuskan dosa melalui sakit sengugut tu. Lelaki memang rugi, sebab Allah tak beri cara ni untuk hapuskan dosa mereka.

Korang, kalau tengok perempuan pegang-pegang perut diorang dan muka pucat-pucat, jangan sesekali nak bergurau. Kesian diorang.

3. Bulu kening.
Senang ceritanya, kalau korang tengok perempuan yang biasanya bulu kening dia tersusun cantik, bila berserabai dan berterabur. Tu, kemungkinan besar yang dia tengah period. Yang ni, aku dapat daripada ustaz yang ajar aku syariah Islamiah masa form 5 dulu.

Tapi korang tak boleh cuba try and error kat perempuan yang bulu kening memang jenis yang berterabur dan lebat. Sebab ada orang yang jenis bulu kening dia memang berterabur.


4. Bibir.
Ustaz aku tu cakap jugak, yang bila perempuan pereiod, bibir diorang aku jadi lebih cantik dan merah-merah sikit. Yang ni aku tak tahulah. Sebab aku tengok geng-geng aku bila diorang period, macam biasa aje. Takde yang merah pun. haha.


Tapi, korang tak boleh percaya seratus peratus dengan fakta-fakta yang aku berikan tadi. Sebab tak semua perempuan mengalami. Tak semua perempuan ada tanda-tanda tersebut.

Okeylah. Semoga bermanfaat.

Nanti, ada lagi tips, aku share dengan korang!

Assalamualaikum!


No comments:

Post a Comment