Sunday, August 16, 2015

DIY: Make Your Own Planner


Bismillahhirrahmanirrahim.


Lama menyepikan diri. busy sebenarnya. Busy menaikkan berat badan. hiks T_T.

Harini, aku saja-saja duduk fikir-fikir apa nak buat. Biasalah. Cuti daripada bulan enam itu hari sampai bulan semilan ni. 6/9 barulah aku di isytiharkan sebagai pelajar praktikal dekat tempat (yang akan aku update lain kali) tu.

Okey. Sebenarnya, still tengah sedih sebab aku punya planner untuk 2015 dah hilang sejak dua minggu lepas. Entah dekat mana aku letak, aku pun tak tahu. Entah-entah dah terbakar, sebab minggu lepas, aku sibuk benor mengemas "bilik bak sarang tikus ni"(kata mak aku) ke aku.

Takpelah. Maybe planner yang hilang tu, menjadi asbab untuk aku buat tutorial, macam mana nak buat planner, terutama cover dia. Saja je nak ajar. Sebab aku guna kain untuk buat cover planner aku tu.

Sebenarnya aku sendiri pun, memang jenis yang addict dengan benda-benda cute, benda-benda comel, planner-planner ni. Cuma tak ditunjukkan sangat.



Dah-dah. Aku tak nak membebel banyak-banyak.

Meh, aku tunjuk dekat korang macam mana aku punya planner.

Bahan-bahan yang kita perlukan:-


  • Gunting
  • Note book-- korang belilah macam mana bentuk yang korang suka.
  • Laptop-- sebagai hiburan.
  • pembaris--aku curi mak aku punya. aku punya dah hilang. Cuti lama sangat, semua benda hilang.
  • Kain.--Ikut suka koranglah, korang nak corak macam mana.


Step-stepnya--

  • Ukur kepanjangan dan kelebaran notebook tu. Macam yang aku punya ni -- 21''x16''
  • Pastikan kain yang dipotong tu ada lebih daripada ukuran sebenar. Contohnya, kalau lebar 16'', buatlah lebih sikit dalam 2 cm.

Ni contoh ukuran kain mengikut ukuran notebook aku. Korang nampak, garis putus-putus tu kan? Tu untuk lebihan kain. maknanya, lebihkan sikit ukuran kain daripada ukuran asal notebook. Sebabnya? Sebab nanti kita nak jahit dekat tempat lebihan tu.

Yang kiri tu, ukuran untuk body (Sebelah sahaja. Untuk dapatkan dua belah terus, korang kangkangkan buku tu luas-luas, then ukur. *rasa lain macam pulak ayat kangkang tu.



Ni pulak, gambar untuk bahagian dalam tu.

  • Untuk cantum bahagian dalam dengan bahagian luar cover, temukan bahagian luar setiap kain. Means-- warna yang cantik tu, korang temukan dulu, then jahit. nampak tak garis putus-putus yang hitam tu? Tu, tempat untuk jahit. Dah-- Pergi jahit cepat! haha.

 Jahit dua-dua belah macam ni. Oh ya! Fyi, aku tak buat poket untuk dua-dua belah holder buku ni. *aku panggil holder jelah eh? Sebab aku tak tahu apa orang panggil benda yang garis putus-putus tu. haha.

Lepas dah jahit, siap-siap, korang balikkan dua-dua belah folder tu.

Sekarang, kedudukan holder tu dah macam ni. Dah boleh letak notebook tu dah. tapi!

Korang nampak garis putus-putus atas dengan bawah tu? Okey. Macam ni. Maksud garis putus-putus tu ialah- kain yang akan jadi berserabut sikit, sebab sebelum ni, korang baru je jahit dekat holder tu kan?Tak nak bagi serabut, korang tindih dengan jahitan terus. Tapi hati-hati tau. Takut nanti, korang terlebih eksaited jahit sampai terlebih tarik. Korang just jahit ikut kedudukan lipatan holder tu je. Okey? So, dia akan jadi ngam-ngam aje dengan buku.Sama macam holder tadi.

Lepas dah siap jahit, tindih pulak jahitan atas holder tadi, tapi ikut luar pulak.
 
Jadi macam ni. Nampak tak yang dekat tepi tu. So, dia akan jadi lebih sikit daripada body buku, so,buku korang akan nampak lagi cantiklah.

Lepas dah siap.





Maka, siaplah Planner baru beta! Yes.



Dan, siap jugaklah akhirnya satu tutorial harini, walaupun dengan penuh halangan dan cabaran. Nak tahu? Aku start buat tutorial ni daripada lepas Zohor tadi sampai lepas Maghrib baru boleh post. Punyalah gigih harini.



P/S: Nanti, kalau aku ada masa, INSHAA ALLAH, aku tunjukkan dekat korang macam mana aku manage planner aku.

No comments:

Post a Comment