Tuesday, August 18, 2015

Resepi : Sweet Corn

Assalamualaikum wbt.

Baru-baru ni, akak sepupu aku ada bagi jagung dalam 15 bijik macam tulah. Aku pun lupa dah. So, keesokannya, adik aku cakap, dia nak bakar jagung tu. Tapi, biasalah. Jagung. Kalau kita nak bakar pun, still kita kena rebus, kan?

Petang tu, membakarlah adik aku, jagung-jagung yang sudah direbus tu.

Tapi sayang. Tak habis. Sebab akak aku tak makan. Entah. Dia tak ada mood kot nak makan.
Mak aku cakap, "hiris isi jagung tu dan simpankan dalam peti. Esok, kau takde benda nak buat, kau buat jagung manis. Nanti habislah.

So, tadi, aku pergi bukak peti dan buatlah.

Sekarang ni, aku nak share dengan korang resepi simple ni.


Bahan-bahan:
  • Jagung.
*kalau korang guna jagung yang beli paket dekat pasar raya tu, korang kukuslah dulu. Tak pun, nak cepat empuk, kau rebus terus.
  • susu pekat manis
  • marjerin
  • garam *secubit
Cara-cara yang sangat simple tu:

  • Korang rebus jagung korang tu. Tak kiralah, jagung segar atau jagung paket dekat pasar raya tu. *Jangan kau beli jagung kering yang campur dengan dedak ayam tu sudah.
  • Bila dah empuk, korang angkat then tapis. Masa panas-panas tulah, korang campur semua bahan tadi. Rasa jagung ni pulak, ikut korang. Kalau korang sukakan manis, korang banyakkan sikit susu. Kalau korang suka masin-masin sikit,korang lebihkan sikit garam atau marjerin tu. Lepas tu, gaul jagung dan bahan-bahan tadi masa dia tengah panas tu, sampai sebati, then siap!




No comments:

Post a Comment