Tuesday, October 09, 2012

Ah Sudah!

#mood: lapor#

Bila tengah-tengah lapar ni, tiba-tiba teringat pasal semalam. Semalam, memang lapar tahap ya Rabbi dah. Sebab apa? Kau tak makan eh? Haha. Memang aku tak makan pun semalam. Aku sesaje malas nak turun masa member aku turun tengah hari semalam. Ikutkan perut yang meragam lapar ni, memang rasa macam nak turun terus je. Tapi, dan-dan je masa member aku nak turun tu, aku baru je melangkah dengan longlai (ceh! tak boleh belah ayat!) ke bilik air. So, hasrat untuk bersama-sama ke cafe terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan iaitu mandi lambat. (Bangun dari tidur, sibuk nak tengok notes, nak buat notes, nak menulis novel lah.) pastu mulalah, terasa macam nak makan maggi je.
Tapi memang aku dah niat nak makan maggi je tengah hari semalam sebab aku rasa macam teringin tahap yang memang aku tak nak elak dah.

So, semalam aku mesej member aku yang laki tu. Tanya dia nak kuar ke tak? Pastu dia cakap, macam nak keluar, nak pergi tengok bola. Kelantan lawan selangor. Aku pun, dengan bangganya, "Abang Dz, nak kirim!" haha. Dia ni pulak jenis yang pemalu sikit, terus cakap, ''Jammed lah kepala budak ni!'' haha. Tapi dia sedia je nak tolong belikan untuk aku. Sebab dah alang-alang dia keluar, tak salah rasanya dia membantu aku yang sedang kebuluran ini. So, dia belikan. Cumanya, dia ada mesej aku, dia cakap lambat sikit sebab hujan. Satu lagi sebab nak tengok bola sampai habis. Aku okey je. Demi negara yang tercinta, aku rela berlapar. Eh! Apa ni?

Dalam setengah jam lepas tu, dia mesej aku, suruh aku turun ambik makanan. Aku pun turun ajelah. Lah, aku ingatkan dia dah tercegat kat situ, bersedia nak bagi makanan kat aku. Rupanya, bila aku mesej dia balik, dia still ada kat kedai. Aduh! Nak naik balik, memang tak lah. Lenguh kaki dah aku naik turun tingkat empat. So, aku ambik keputusan untuk stay kat situ je sampai dia datang.
Masa tetengah tunggu dia tu, adalah jugak sepasang kapel india ni tengah berdating dalam gelap. Untuk pengetahuan korang, tempat aku tunggu member aku tu, menghadap ke hutan. Gelap gelita you! Erm.

Aku ni pulak, dah lupa yang aku kadang-kadang boleh nampak "benda'' pelik. Masa duk menunggu tu, aku asyik duk mengadap ke hutan tu. Sambil-sambil duk menjeling si budak India dua orang tu berdating. Tentengah duk menunggu tu, aku rasa macam ada something yang melambai-lambai. Aku terus berpaling. Rasa macam lambaian tu ditujukan untuk aku. Aku terus tengok. Ah Sudah! Amende pulaklah yang duk kacau aku ni. Aku tengok aje. Tak tahu nak cakap apa dah. Memang rasa berdebar, tapi, perasaan nak tengok tu, tetap ada. Aku teruskan je tengok pompuan berbaju putih tu. Still duk melambai-lambai.
Masa tu, aku dah start merungut. Manalah si DZ ni, dah setengah jam aku tunggu tapi still tak sampai-sampai lagi. Aku teruskan jugak menunggu. Aku pusing ke arah lain. Aku malas nak layan sangat mende-mende dunia macam tu. ha! Tengah-tengah duk menunggu tu, bunyi mengilai pulak. Aku buka henset, tengok dah pukul berapa. Erm. Masa tu, baru je pukul sebelas lebih, nak dekat sebelas setengah. Aku buat dek je. Aku tak tahu sama ada yang si Kapel dua orang tu dengar ke tak hilaian antu tu. Aku memang dah menggelabah. Tapi aku biar aje. Aku tak kacau kau, kau jangan kacau aku.!
"dia" tak dukung anak macam ni pun.

Tak lama lepas tu, aku tengok si kapel tu dah nak balik dah. Ah sudah! Tinggallah aku sorang diri menunggu si DZ yang masih tidak nampak batang hidungnya yang mancung tu. Tapi, tak lama sangatlah rasa takut tu. Sebab lepas tu, ada pak guard pergi kat  blok aku tu. Dia tanya aku tunggu sapa, aku jawab tunggu orang. Tak sampai lima minit lepas tu, DZ datang bawak nasik tu. Terus aku cakap, nape lambat sangat? Dah tahap ya Rabbi aku takut tau.! Dia gelak. Dia cakap, Insyallah tak ada apa-apa. Borak-borak sikit, lepas tu, dia balik ke blok dia.

Masa nak naik, jumpa lagi dengan pak guard, terus dia cakap, "untunglah, orang ada suami yang nak hantarkan makanan untuk dia"
Aku gelak. "Mana ada! Kawanlah!"

Entah apa-apa pak guard tu! haha.


p/s: lepas ni, kalau nak turun, kena bawak teman.

No comments:

Post a Comment